Proč je pivo hořké? Může za to chmel. Hořkost je jeho zásadní vlastností a měříme ji jednotkami IBU. Objevte i další zajímavosti v pivním slovníku Budvaru.
Hořkost piva má svůj původ v jeho zásadní přísadě - ve chmelu. Ten se dříve používal ke konzervaci a jeho hořkost byla spíše vedlejším efektem. Zatímco některá piva používají starý chmel, aby co nejméně ovlivňoval výslednou chuť, jiná (např. piva IPA) si na hořkosti piva zakládají. Hořkost piva se dá změřit jednotkami IBU.
Máte rádi hořké pivo? Ochutnejte Budvar 33, který vyniká svou hořkostí. Má ji už ve jméně - název 33 odpovídá počtu jednotek hořkosti piva, které tento ležák obsahuje.
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?
Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.