Proč je pivo hořké? Může za to chmel. Hořkost je jeho zásadní vlastností a měříme ji jednotkami IBU. Objevte i další zajímavosti v pivním slovníku Budvaru.
Hořkost piva má svůj původ v jeho zásadní přísadě - ve chmelu. Ten se dříve používal ke konzervaci a jeho hořkost byla spíše vedlejším efektem. Zatímco některá piva používají starý chmel, aby co nejméně ovlivňoval výslednou chuť, jiná (např. piva IPA) si na hořkosti piva zakládají. Hořkost piva se dá změřit jednotkami IBU.
Máte rádi hořké pivo? Ochutnejte Budvar 33, který vyniká svou hořkostí. Má ji už ve jméně - název 33 odpovídá počtu jednotek hořkosti piva, které tento ležák obsahuje.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.
Máte rádi pivní klasiku, nebo se nebojíte experimentovat s různými chutěmi? 🍺 Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější příchutě, které pivo může mít.