Proč je pivo hořké? Může za to chmel. Hořkost je jeho zásadní vlastností a měříme ji jednotkami IBU. Objevte i další zajímavosti v pivním slovníku Budvaru.
Hořkost piva má svůj původ v jeho zásadní přísadě – ve chmelu. Ten se dříve používal ke konzervaci a jeho hořkost byla spíše vedlejším efektem. Zatímco některá piva používají starý chmel, aby co nejméně ovlivňoval výslednou chuť, jiná (např. piva IPA) si na hořkosti piva zakládají. Hořkost piva se dá změřit jednotkami IBU.
Máte rádi hořké pivo? Ochutnejte Budvar 33, který vyniká svou hořkostí. Má ji už ve jméně – název 33 odpovídá počtu jednotek hořkosti piva, které tento ležák obsahuje.
Třetí díl pivních stezek vás zavede na výlety za plným půllitrem i výhledy. Projděte se po chmelnicích a objevte regionální pivovary. 🍺
Kam na pivo v Praze? Výběr osvědčených hospod a restaurací se skvěle načepovaným pivem a výbornou kuchyní. Vyrazte na jedno! 🍺
Jaká je ideální teplota piva podle stylu? Jak pivo doma nejlépe skladovat a jaká jsou vhodná zařízení pro čepování? Tento článek vám na vše odpoví. 🍺