šipka
Pivní slovník

Co je

Pšenice

Základní obilovina. Používá se v pekařství na bílé pečivo a chleba a na výrobu těstovin. V pivovarství se používá do pivních stylů, které mají pšenici v názvu. (Weizen, Wit, Wheat) Používá se často i v recepturách jiných, většinou svrchně kvašených piv. Podíl pšenice, nebo pšeničného sladu v pivu bývá maximálně 50%, protože nemá pluchy, což komplikuje scezování. Do poloviny 19. století byla v Čechách pšeničná piva běžná a říkalo se jim „Bílé pivo“.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

25
.
7
.
2024

Historie výroby piva: Víte, kdy bylo uvařeno první pivo plzeňského typu?

Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.

11
.
7
.
2024

Jídlo k pivu aneb Co dobrého k pivu zakousnout?

Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.

26
.
6
.
2024

Chmel: Proč je pro výrobu piva tak důležitý?

Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?

pivní blog