šipka
Pivní slovník

Co je

Pšenice

Základní obilovina. Používá se v pekařství na bílé pečivo a chleba a na výrobu těstovin. V pivovarství se používá do pivních stylů, které mají pšenici v názvu. (Weizen, Wit, Wheat) Používá se často i v recepturách jiných, většinou svrchně kvašených piv. Podíl pšenice, nebo pšeničného sladu v pivu bývá maximálně 50 %, protože nemá pluchy, což komplikuje scezování. Do poloviny 19. století byla v Čechách pšeničná piva běžná a říkalo se jim „Bílé pivo“.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

13
.
11
.
2025

Zažijte prohlídku pivovaru Budějovický Budvar včetně pivní degustace

Vyrazte na prohlídku pivovaru v Českých Budějovicích: jak probíhá výroba piva, jaká je historie piva z jižních Čech a co vás čeká při degustaci piv?

30
.
10
.
2025

Cider není pivo: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Cider a pivo: Srovnání surovin a technologií výroby cideru a piva + postup pro domácí výrobu cideru krok za krokem. 🍏🍺

16
.
10
.
2025

Tipy létajícího sládka, kam v Praze nejen na Budvar, díl 2.

Objevte nejlepší místa, kam zajít v Praze na pivo Budvar. Tradiční pivovary, moderní restaurace i útulné hospody. Kam na Budvar v Praze? 🍻

pivní blog