Také nazýváno ležení piva. Probíhá po hlavním (primárním) kvašení v uzavřených tancích při přetlaku a nízké teplotě. Dochází ke zkvašení zbývajících zkvasitelných cukrů, nasycení piva oxidem uhličitým, k dalšímu vyčeření piva od kalů a kvasnic a ke zlepšení a chuti a vůně. Ležáky dozrávají až 90 dnů, zatímco u výčepních piv to bývá zpravidla méně. Pro svrchně kvašená piva je často vyžadována kratší doba a vyšší teplota ležení.

Hledáte inspiraci na dárky pro milovníky piva? Poradíme, jak vybrat dárkovou sadu piv, jedlé pivní dárky a další tipy na chmelem vonící prezenty a zážitky. 🎁🍻

Vyrazte na prohlídku pivovaru v Českých Budějovicích: jak probíhá výroba piva, jaká je historie piva z jižních Čech a co vás čeká při degustaci piv?

Cider a pivo: Srovnání surovin a technologií výroby cideru a piva + postup pro domácí výrobu cideru krok za krokem. 🍏🍺