šipka
Pivní slovník

Co je

Dozrávání piva

Také nazýváno ležení piva. Probíhá po hlavním (primárním) kvašení v uzavřených tancích při přetlaku a nízké teplotě. Dochází ke zkvašení zbývajících zkvasitelných cukrů, nasycení piva oxidem uhličitým, k dalšímu vyčeření piva od kalů a kvasnic a ke zlepšení a chuti a vůně. Ležáky dozrávají až 90 dnů, zatímco u výčepních piv to bývá zpravidla méně. Pro svrchně kvašená piva je často vyžadována kratší doba a vyšší teplota ležení.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

21
.
8
.
2025

Druhy výčepních zařízení: Jak na pivní chlazení a tlakování?

Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧

7
.
8
.
2025

Pivo jako inspirace umělců: Která ikonická díla vznikla díky pivu?

Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.

24
.
7
.
2025

Kyseláč: Jak sour pivo mění svět pivních chutí a trendů

Sour Ale neboli kyseláč dobývá pivní scénu. Proč chutná i „nepivařům“ a jak se vyrábí osvěžující pivní specialita s tradicí sahající až do středověku?

pivní blog