šipka
Pivní slovník

Co je

Pasterace piva

Pasterace je způsob konzervace piva, při kterém dojde ke zneškodnění mikroorganismů a prodlouží se tak jeho trvanlivost.

Pivní pasterace (nebo také pasterizace) je spolu s filtrací dalším procesem pro prodlužování trvanlivosti piva. Jedná se o proces záhřevu piva na vysokou teplotu a jeho úkolem je plně zabrzdit nebo přinejmenším zpomalit živé procesy v pivu. V dnešní době se pasteruje velké množství piv, což má příznivé účinky pro skladování, distribuci a export do vzdálených destinací.  

Pivo se během pasterizace krátce zahřeje na vysokou teplotu (kolem 70 °C) a pak se ochladí na teplotu 25–30 °C. 

Pasterizace může mít také vliv na chuť a aroma piva. Někteří lidé preferují nepasterizované, tzv. "živé" pivo. Nepasterizovaná piva si zachovávají větší množství živých kvasinek a mikroorganismů, což může přispět k bohatší chuti a komplexnosti piva.

Další pojmy:

Nejnovější články

24
.
7
.
2025

Kyseláč: Jak sour pivo mění svět pivních chutí a trendů

Sour Ale neboli kyseláč dobývá pivní scénu. Proč chutná i „nepivařům“ a jak se vyrábí osvěžující pivní specialita s tradicí sahající až do středověku?

10
.
7
.
2025

České pivo není jen ležák: Jaké pivní styly se u nás vaří a jaké jsou poslední pivní trendy?

Od světlého ležáku po IPA a kyseláče. Jak minipivovary mění tvář českého piva a proč Češi čím dál častěji sahají po netradičních pivních stylech? 🍺 🌍

26
.
6
.
2025

Co znamenají stupně u piva a jak silné je nejsilnější pivo?

Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století.

pivní blog

Je vám více než 18 let?

ANO NE

Budějovický Budvar, n.p. dodržuje platný zákon o regulaci reklamy, kodex Rady pro reklamu a dobrovolný etický kodex Iniciativy zodpovědných pivovarů. Proto žádáme osoby mladší 18 let, aby nevstupovaly na naše webové stránky