Sypká hornina, která se v pivovarnictví (a nejen tu) používá k filtrování piva. Objevte i další pojmy v pivním slovníku!
Křemelina je sypká hornina, v podstatě křemičitý písek (SiO2). Je tvořena převážně schránkami rozsivek (druhem jednobuněčných řas). V průmyslu, a tedy i pivovarnictví, se křemelina používá k filtraci tekutin. O její účinnosti se přesvědčila už americká armáda, která používala křemelinu během druhé světové války k filtraci vody, kterou potřebovala zbavit různých parazitů. K filtraci piva se křemelina používá od roku 1900.
Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.
Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.
Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?