Pivní slovník

Co je

Křemelina

?

Jedná se o rozemleté schránky pravěkých rozsivek. Jejich předností je velký povrch a slouží jako pomocný materiál při filtraci piva, kdy ve vnitřních kanálcích křemeliny se usadí kaly vzniklé při kvašení a zbylé kvasničné buňky, a vše je odfiltrováno na filtru. Křemelina je v podstatě křemičitý písek (SiO2), který je ve vodě nerozpustný a tedy zcela inertní.

Další pojmy:

Nejnovější články

13
.
4
.
2023

Pivní sklo nejen pro oko: Jak nachystat sklenice na pivo

Dobré pivo nedělá pouze jeho chuť, ale i správné načepování a sklenice. Která sklenice je ta pravá pro vaše pivo a jak ji připravit na čepování?

12
.
9
.
2022

DRUHY ČEPOVÁNÍ PIVA: Naučte se poznat správný šnyt nebo čochtan

Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?

12
.
9
.
2022

Ležák, IPA, Pale Ale… Znáte své pivo?

Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?