šipka
Pivní slovník

Co je

Křemelina

Sypká hornina, která se v pivovarnictví (a nejen tu) používá k filtrování piva. Objevte i další pojmy v pivním slovníku!

Křemelina je sypká hornina, v podstatě křemičitý písek (SiO2). Je tvořena převážně schránkami rozsivek (druhem jednobuněčných řas). V průmyslu, a tedy i pivovarnictví, se křemelina používá k filtraci tekutin. O její účinnosti se přesvědčila už americká armáda, která používala křemelinu během druhé světové války k filtraci vody, kterou potřebovala zbavit různých parazitů. K filtraci piva se křemelina používá od první poloviny 20. století.

Další pojmy:

Nejnovější články

13
.
11
.
2025

Zažijte prohlídku pivovaru Budějovický Budvar včetně pivní degustace

Vyrazte na prohlídku pivovaru v Českých Budějovicích: jak probíhá výroba piva, jaká je historie piva z jižních Čech a co vás čeká při degustaci piv?

30
.
10
.
2025

Cider není pivo: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Cider a pivo: Srovnání surovin a technologií výroby cideru a piva + postup pro domácí výrobu cideru krok za krokem. 🍏🍺

16
.
10
.
2025

Tipy létajícího sládka, kam v Praze nejen na Budvar, díl 2.

Objevte nejlepší místa, kam zajít v Praze na pivo Budvar. Tradiční pivovary, moderní restaurace i útulné hospody. Kam na Budvar v Praze? 🍻

pivní blog