šipka
Pivní slovník

Co je

Křemelina

Sypká hornina, která se v pivovarnictví (a nejen tu) používá k filtrování piva. Objevte i další pojmy v pivním slovníku!

Křemelina je sypká hornina, v podstatě křemičitý písek (SiO2). Je tvořena převážně schránkami rozsivek (druhem jednobuněčných řas). V průmyslu, a tedy i pivovarnictví, se křemelina používá k filtraci tekutin. O její účinnosti se přesvědčila už americká armáda, která používala křemelinu během druhé světové války k filtraci vody, kterou potřebovala zbavit různých parazitů. K filtraci piva se křemelina používá od roku 1900.

Další pojmy:

Nejnovější články

29
.
5
.
2025

Výprava po českých pivních stezkách, díl 2.

Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.

Dva muži si ťukají s pivními sklenicemi Sláva pivu!
16
.
5
.
2025

Sláva pivu! Blíží se budějovický svátek piva – oslavujte s námi

Kam v létě za pivem? Rozhodně do Českých Budějovic. 🍺 Domovem národního piva, kde se každoročně koná událost Sláva Pivu!.

Fotografie různých druhů piv
8
.
5
.
2025

Ležák, IPA, Pale Ale… Znáte své pivo?

Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších? 

pivní blog