Sypká hornina, která se v pivovarnictví (a nejen tu) používá k filtrování piva. Objevte i další pojmy v pivním slovníku!
Křemelina je sypká hornina, v podstatě křemičitý písek (SiO2). Je tvořena převážně schránkami rozsivek (druhem jednobuněčných řas). V průmyslu, a tedy i pivovarnictví, se křemelina používá k filtraci tekutin. O její účinnosti se přesvědčila už americká armáda, která používala křemelinu během druhé světové války k filtraci vody, kterou potřebovala zbavit různých parazitů. K filtraci piva se křemelina používá od roku 1900.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.
Znáte hru Beer Pong či Macháčka? 🍺 Vyzkoušejte naše tipy na pivní hry a užijte si popíjení zlatého moku ještě o kapku víc.
Jídlo a pití jsou témata opředená mnoha mýty a pivo na tom není jinak 🍺 Nevěřte všemu, co koluje. Informace si ověřte v našem článku.