Sypká hornina, která se v pivovarnictví (a nejen tu) používá k filtrování piva. Objevte i další pojmy v pivním slovníku!
Křemelina je sypká hornina, v podstatě křemičitý písek (SiO2). Je tvořena převážně schránkami rozsivek (druhem jednobuněčných řas). V průmyslu, a tedy i pivovarnictví, se křemelina používá k filtraci tekutin. O její účinnosti se přesvědčila už americká armáda, která používala křemelinu během druhé světové války k filtraci vody, kterou potřebovala zbavit různých parazitů. K filtraci piva se křemelina používá od roku 1900.
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?
Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.