V dnešním pojetí se v podstatě jedná o silný ležák. Tzn. Spodně kvašený, 16%+ EPM a 6,5%+ ABV. Původ sahá do města Einbeck v Dolním Sasku. Bylo to silné, svrchně kvašené pivo. Tento pivní styl má bohatou a dosti zamotanou historii. V sedmnáctém století se stal oblíbeným v bavorském Mnichově, kde místní skomolili místo jeho vzniku na „Ein Bock“, česky kozel. Mnichovští sládci postupně přešli na spodní kvašení. Bock má mnoho klonů, tmavý, světlý a může být i svrchně kvašený pšeničný (Weizenbock).
Dobré pivo nedělá pouze jeho chuť, ale i správné načepování a sklenice. Která sklenice je ta pravá pro vaše pivo a jak ji připravit na čepování?
Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?