šipka
Pivní slovník

Co je

Spodní kvašení

Je technologický proces, při kterém se používají tzv. kvasinky spodního kvašení Saccharomyces cerevisiae - pastorianus (Cukrová houba pastýřská). Pro spodní kvašení se používají kvasinky, které po dokončení klesají na dno. Pro svou činnost potřebují teploty kolem 10 °C. Oproti svrchním nezanechávají v pivu tolik ovocných i jiných chutí. Spodní kvašení probíhá o něco déle než svrchní. Výsledné pivo by mělo podle stupňovitosti ležet alespoň měsíc.

Nejnovější články

4
.
1
.
2024

Jiný kraj, jiné pivo aneb Jaká piva se pijí a čepují za hranicemi?

Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? 🍻 Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.

30
.
11
.
2023

V čem se liší výčepní pivo a desítka?

V čem se liší výčepní pivo a desítka? Co je ležák, stolní pivo a pivo speciální a co všechno můžete vyčíst z pivní etikety?

24
.
11
.
2023

Mezinárodní den piva a pivní slavnosti

Zjistěte, kdy se každoročně koná Mezinárodní den piva a jak se slaví. Víte, který pivní festival je největší na světě?