Pivní slovník

Co je

Spodní kvašení

Je technologický proces, při kterém se používají tzv. kvasinky spodního kvašení Saccharomyces cerevisiae - pastorianus (Cukrová houba pastýřská). Pro spodní kvašení se používají kvasinky, které po dokončení klesají na dno. Pro svou činnost potřebují teploty kolem 10 °C. Oproti svrchním nezanechávají v pivu tolik ovocných i jiných chutí. Spodní kvašení probíhá o něco déle než svrchní. Výsledné pivo by mělo podle stupňovitosti ležet alespoň měsíc.

Nejnovější články

2
.
10
.
2023

Víte, kam vyhodit plechovky od piva?

V posledních letech jsme si oblíbili pivo v plechovkách. Víte ale, kam plechovky po vypití vyhodit? Za hliníkové plechovky a skleněné lahve dostanete i zaplaceno.

2
.
10
.
2023

Kolik druhů piva existuje a co je Porter?

Zjistěte, jak jsou naše oblíbená piva rozdělena podle % extraktu původní mladiny a co ovlivňuje jejich obsah alkoholu. Víte, co je to Porter a kde je oblíbený?

21
.
9
.
2023

Pivní břicho: Jak se ho zbavit?

Víte, co způsobuje pivní břicho a jaký je rozdíl mezi pivním břichem u žen a mužů? Zjistěte, jak se zbavit pivního břicha a zlepšete své celkové zdraví.