EPM je česká zkratka pro extrakt původní mladiny, tedy množství rozpuštěných cukrů. Zjistěte, co to má společného se stupňovitostí piva.
EPM (pozor, neplést s elektromagnetickým impulzem, který má také zkratku EPM) je v pivním světě zkratkou pro “extrakt původní mladiny”. Tento pojem označuje množství rozpuštěných cukrů v mladině (to je označení pro fázi výroby piva ještě před procesem kvašení).
Právě podle množství rozpuštěných cukrů (EPM) v pivu se měří stupňovitost piva. Míra rozpuštěného cukru ovlivňuje hustotu kapaliny, stupňovitost piva proto dokážete změřit hustoměrem.
Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.
Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.
Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?