EPM je česká zkratka pro extrakt původní mladiny, tedy množství rozpuštěných cukrů. Zjistěte, co to má společného se stupňovitostí piva.
EPM (pozor, neplést s elektromagnetickým impulzem, který má také zkratku EPM) je v pivním světě zkratkou pro “extrakt původní mladiny”. Tento pojem označuje množství rozpuštěných cukrů v mladině (to je označení pro fázi výroby piva ještě před procesem kvašení).
Právě podle množství rozpuštěných cukrů (EPM) v pivu se měří stupňovitost piva. Míra rozpuštěného cukru ovlivňuje hustotu kapaliny, stupňovitost piva proto dokážete změřit hustoměrem.
Víte, co způsobuje pivní břicho a jaký je rozdíl mezi pivním břichem u žen a mužů? Zjistěte, jak se zbavit pivního břicha a zlepšete své celkové zdraví.
Na alkohol za volantem má mnoho zemí různý názor. Také proto se doba, kdy můžete řídit po pivu, mezi jednotlivými státy liší. Víte, za jak dlouho vyprchá pivo z vašeho systému a kdy můžete sednout za volant v Česku či Chorvatsku?
V článku se dozvíte, jaké je nejsilnější a nejdražší pivo na světě. Víte, zda je zdravější pít tmavé nebo světlé pivo a co je to Čochtan?