EPM je česká zkratka pro extrakt původní mladiny, tedy množství rozpuštěných cukrů. Zjistěte, co to má společného se stupňovitostí piva.
EPM je v pivním světě zkratkou pro extrakt původní mladiny. Tento pojem označuje množství rozpuštěných cukrů a dalších látek v mladině při její výrobě (to je označení pro fázi výroby piva ještě před procesem kvašení).
Právě podle množství rozpuštěných cukrů (EPM) v mladině se měří stupňovitost piva. Míra rozpuštěného cukru ovlivňuje hustotu kapaliny, stupňovitost piva, proto dokážete změřit sacharometrem.
Jaká je ideální teplota piva podle stylu? Jak pivo doma nejlépe skladovat a jaká jsou vhodná zařízení pro čepování? Tento článek vám na vše odpoví. 🍺
Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧
Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.