Stout je svrchně kvašené tmavé pivo vyráběné z praženého sladu. Zjistěte, čím je pivní styl Stout charakteristický a při jaké teplotě se podává.
Stout je vrchně kvašené pivo, které se vyrábí z praženého ječmenného nebo ovesného sladu, vody, kvasnic a chmelu. Je to tmavé pivo s vyšším obsahem alkoholu. Vyznačuje se silnou tmavou barvou, hustou pěnou a chutí připomínající praženou kávu.
Pivní styl Stout pochází z Velké Británie a je velmi podobný s pivním stylem Porter. Mezi nejznámější druhy Stautů patří baltský Dry stout (označovaný také jako Irish stout), Imperial stout (označovaný také jako Russian stout), Milk stout a Oatmeal stout.
Většinu Stoutů je vhodné podávat při teplotě 8-12°C, kdy dojde k plnému zvýraznění chutí a vůně. Výjimkou je Imperial stout, který má vyšší obsah alkoholu přibližně 9% a je vhodné jej podávat při vyšších teplotách 14 – 16°C.
Vydejte se s námi za skvělou chutí Budvaru. V prvním díle našeho ochutnávkového seriálu navštívíme pět míst v Praze, kde si naše pivo vychutnáte v tom nejlepším podání.
Posledních 150 let v západním světě koluje stereotyp, že pivovarnictví je výhradně mužská záležitost. 🍺 Ba ne, přečtěte si, jak se to má doopravdy.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.