šipka
Pivní slovník

Co je

Stout

Stout je svrchně kvašené tmavé pivo vyráběné z praženého sladu. Zjistěte, čím je pivní styl Stout charakteristický a při jaké teplotě se podává.

Stout je vrchně kvašené pivo, které se vyrábí z praženého ječmenného nebo ovesného sladu, vody, kvasnic a chmelu. Je to tmavé pivo s vyšším obsahem alkoholu. Vyznačuje se silnou tmavou barvou, hustou pěnou a chutí připomínající praženou kávu.

Pivní styl Stout pochází z Velké Británie a je velmi podobný s pivním stylem Porter. Mezi nejznámější druhy Stautů patří baltský Dry stout (označovaný také jako Irish stout), Imperial stout (označovaný také jako Russian stout), Milk stout a Oatmeal stout.

Většinu Stoutů je vhodné podávat při teplotě 8-12°C, kdy dojde k plnému zvýraznění chutí a vůně. Výjimkou je Imperial stout, který má vyšší obsah alkoholu přibližně 9% a je vhodné jej podávat při vyšších teplotách 14 – 16°C.

Nejnovější články

25
.
7
.
2024

Historie výroby piva: Víte, kdy bylo uvařeno první pivo plzeňského typu?

Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.

11
.
7
.
2024

Jídlo k pivu aneb Co dobrého k pivu zakousnout?

Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.

26
.
6
.
2024

Chmel: Proč je pro výrobu piva tak důležitý?

Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?

pivní blog