šipka
Pivní slovník

Co je

Mláto

Mláto je odpadní produkt, který vznikne při filtraci sladiny ať už při výrobě piva, vína, nebo tvrdého alkoholu.

Mláto je zbytkový produkt, který se usadí na sítu po filtraci sladiny při výrobě piva, vykvašení vína nebo destilaci ethylalkoholu. Pivovarské mláto jsou nerozpustné zbytky sladu oddělené při filtraci ve scezovací kádi. Jedná se o velmi výživný odpad (tzv. pluchy) z naklíčených zrn ječneme, ze kterých se vyrábí slad. 

Pivovarské mláto obsahuje množství cenných prvků a vlákniny, a proto je hojně využívané jako krmivo pro domácí zvířata, ať už čerstvé, nebo sušené. Své místo postupně nachází i v pivovarské gastronomii. 

Další pojmy:

Nejnovější články

25
.
7
.
2024

Historie výroby piva: Víte, kdy bylo uvařeno první pivo plzeňského typu?

Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.

11
.
7
.
2024

Jídlo k pivu aneb Co dobrého k pivu zakousnout?

Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.

26
.
6
.
2024

Chmel: Proč je pro výrobu piva tak důležitý?

Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?

pivní blog