Jak
vaříme
pivo

Jak vaříme
pivo

Vaříme hodně druhů piv a každé je jiné. Něco ale mají společné – poctivý postup vaření a prvotřídní kvalitu.

4 pilíře poctivosti a kvality

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Pivo vaříme pouze v Českých Budějovicích. Máte tak jistotu, že vždy dostanete na stůl budějovický originál.

VODA

Přímo v pivovaru máme 300 m hluboké artéské studně. Křišťálově čistá voda, dědictví jezera z doby ledové, dává pivu nezaměnitelnou chuť.

SUROVINY

Prvotřídní chmel, moravský slad a jedinečná voda – české suroviny, ze kterých vaříme každou várku našeho piva.

LEŽENÍ

Naše pivo zraje v ležáckých tancích, ve kterých si každá várka pobude vždy tak dlouho, dokud se plně nerozvine její chuť. Nikam nespěcháme.

Jak se vaří pivo

Vstupní surovina
Proces výroby piva
pivo v různých stádiích výroby
Obrázek popisuje výrobu piva

Voda

Voda je první ze základních surovin při vaření piva. Čerpáme kvalitní vodu z našich artéských studní hlubokých 300 metrů.

Slad

Slad dává pivu tělo a barvu. Náš slad je vyroben zpečlivě vybíraného moravského ječmene. Z ječmene se slad vyrábí ve sladovně namočením zrna, klíčením a následným řízenýmusušením.

Chmel

Chmel je koření piva. Dává pivu typicky hořkou chuť a chmelovou vůni.
1

Šrotování

První fází výroby ležáku je šrotování, neboli zjednodušeně rozemletí sladu.
2

Vystírání

Ve vystírací kádi se smíchá slad s vodou. Část díla, tzv. rmut se přečerpá do rmutovacího kotle za účelem zcukření. Vroucí rmut se pak vrátí zpět a proces se  ještě jednou opakuje. Odtud název dvourmutový způsob.
3

Rmutování

Při rmutování se zahříváním štěpí sladový škrob na zkvasitelné cukry. Rmut projde po zcukření krátkým varem. Var rmutu se odrazí v typickém charakteru a pitelnosti většiny českých ležáků. Některé pivovary tento var vynechávají, na výslednou chuť piva to má ale bohužel vliv.

4

Scezování

Ve scezovací kádi dochází k oddělení sladiny od tzv. sladového mláta – pevných zbytků sladu.

Sladina

Sladká sladová šťáva, vzniká oddělením kapalné části rmutu od pevných zbytků sladu.
5

Mladinová pánev

V mladinové pánvi je sladina uvedena do varu a přidává se chmel – v Budvaru ve třech dávkách. Pivo tak získává charakteristickou hořkost, chuť a aroma.

Mladina

Sladina povařená s chmelem.
6

Chlazení mladiny

Aby se do mladiny mohly přidat kvasnice, je potřeba ji vychladit.
7

Přidání kvasinek za přísunu vzduchu

Kvasinky mají za úkol přeměnit cukr na alkohol a oxid uhličitý.

Kvasinky

Místo, kde se pivo vaří. Naše současná varna s měděnými pokrývkami nádob vaří pivo od roku 1988.
8

Kvašení

Hlavní kvašení probíhá v CK tancích a trvá přibližně 10 dní při teplotě maximálně 10°C. Kvašením vzniká v pivu alkohol a též se tvoří CO2.

Mladé pivo

Uvařené pivo, které ještě nezrálo.

Zelené pivo

Pivo ve stádiu kvašení se v pivovarské hantýrce říká zelené pivo.
9

Zrání

V ležáckém sklepě v horizontálně umístěných tancích pivo dozrává, dokvašuje a přirozeně se sytí kysličníkem uhličitým. Jeho chuť se zušlechťuje a harmonizuje.
10

Filtrace

Odstraní přirozený zákal piva. Provádí se na svíčkovém křemelinovém filtru. Ten odstraní jemné kaly a zbylé kvasinky. Filtrace není nezbytným krokem.
11

Pasterace

Krátké zahřátí hotového piva a následné zchlazení na původní teplotu. Zajistí konzervaci piva, tedy ochranu proti kažení. Pasterace není nutná pro všechna piva.
12

Stáčení

Budvar stáčíme do sudů, tanků, lahví i plechovek.
13

Čepování

Umění totiž není jen pivo uvařit, ale také ho správně načepovat.

Celý proces výroby piva v krocích

Projděte si výrobu piva krok po kroku.

Voda

Voda je první ze základních surovin při vaření piva. Čerpáme kvalitní vodu z našich artéských studní hlubokých 300 metrů.

Slad

Slad dává pivu tělo a barvu. Náš slad je vyroben zpečlivě vybíraného moravského ječmene. Z ječmene se slad vyrábí ve sladovně namočením zrna, klíčením a následným řízeným usušením.

Varna

Místo, kde se pivo vaří. Naše současná varna s měděnými pokrývkami nádob vaří pivo od roku 1988.

Vystírací káď

Ve vystírací kádi se smíchá rozemletý slad s vodou. Část díla se oddělí a přečerpá do rmutovacího kotle.

Scezovací káď

Scezovací káď slouží k oddělení sladiny od mláta. Mláto vytváří filtrační vrstvu.

Rmutování

Rmutování směřuje k přípravě sladiny. Řízením teploty při rmutování se štěpí sladový škrob na zkvasitelné cukry. Využíváme dvourmutový způsob, tzn. že proces dvakrát opakujeme.

Sladina

Sladká sladová šťáva, vzniká oddělením kapalné části rmutu od pevných zbytků sladu.

Mladinová pánev

V mladinové pánvi je sladina uvedena do varu. Chmel se přidává ve třech dávkách. Pivo získává charakteristickou hořkost, chuť a aroma.

Chmel

Chmel je koření piva. Dává pivu typicky hořkou chuť a chmelovou vůni.

Slad

Sladdává pivu tělo a barvu. Náš slad je vyroben zpečlivě vybíraného moravského ječmene. Z ječmene se slad vyrábí ve sladovně namočením zrna, klíčením a následným řízeným usušením.

9

Zrání

V ležáckém sklepě v horizontálně umístěných tancích pivo dozrává, dokvašuje a přirozeně se sytí oxidem uhličitým. Jeho chuť se zušlechťuje a harmonizuje.

8

Kvašení

Hlavní kvašení probíhá v CK tancích a trvá přibližně 10 dní při teplotě maximálně 10°C. Kvašením vzniká v pivu alkohol a též se tvoří oxid uhličitý.

1

Šrotování

První fází výroby ležáku je šrotování, neboli zjednodušeně rozemletí sladu.

2

Vystírání

Ve vystírací kádi se smíchá slad s vodou. Část díla, tzv. rmut se přečerpá do rmutovacího kotle za účelem zcukření. Vroucí rmut se pak vrátí zpět a proces se  ještě jednou opakuje. Odtud název dvourmutový způsob.

Voda

Voda je jednou ze základních surovin při vaření piva. Čerpáme kvalitní vodu z našich artéských studní hlubokých 300 metrů.

Mladina

Sladina povařená s chmelem.

Kvasinky

Používáme vlastní původní druh kvasinek a jako národní pivovar se o ně dělíme s ostatními minipivovary.

Zelené pivo

Pivo ve stádiu hlavního kvašení se v pivovarské hantýrce nazývá zelené pivo.

Mladé pivo

Dokud pivo nedozraje, nazývá se mladým pivem.

Sladina

Sladká sladová šťáva, vzniká oddělením kapalné části rmutu od pevných zbytků sladu

Chmel

Chmel je koření piva. Dává pivu typicky hořkou chuť a chmelovou vůni.

Slad

Slad dává pivu tělo a barvu. Náš slad je vyroben z pečlivě vybíraného moravského ječmene. Z ječmene se slad vyrábí ve sladovně namočením zrna, klíčením a následným řízeným usušením.

3

Rmutování

Při rmutování se zahříváním štěpí sladový škrob na zkvasitelné cukry. Rmut projde po zcukření krátkým varem. Var rmutu se odrazí v typickém charakteru a pitelnosti většiny českých ležáků. Některé pivovary tento var vynechávají, na výslednou chuť piva to má ale bohužel vliv.

7

Přidání kvasinek za přísunu vzduchu

Kvasinky mají za úkol přeměnit cukr na alkohol a oxid uhličitý.

6

Chlazení mladiny

Aby se do mladiny mohly přidat kvasnice, je potřeba ji vychladit.

5

Chmelovar

V mladinové pánvi je sladina uvedena do varu a přidává se chmel – v Budvaru ve třech dávkách. Pivo tak získává charakteristickou hořkost, chuť a aroma.

4

Scezování

Ve scezovací kádi dochází k oddělení sladiny od tzv. sladového mláta – pevných zbytků sladu.

11

Pasterace

Krátké zahřátí hotového piva a následné zchlazení na původní teplotu. Zajistí konzervaci piva, tedy ochranu proti kažení. Pasterace není nutná pro všechna piva.

10

Filtrace

Odstraní přirozený zákal piva. Provádí se na svíčkovém křemelinovém filtru. Ten odstraní jemné kaly a zbylé kvasinky. Filtrace není nezbytným krokem.

13

Čepování

Umění totiž není jen pivo uvařit, ale také ho správně načepovat.

12

Stáčení

Budvar stáčíme do sudů, tanků, lahví i plechovek.

Obrázek popsiuje tvorbu výroby piva

kam dál