Říz piva označuje množství oxidu uhličitého obsaženého v pivu. Která piva mají vyšší říz a osvěžující chuť? Objevte i další zajímavosti v pivním slovníku Budvaru.
Říz piva je pojem označující množství oxidu uhličitého CO2, které je obsaženo v pivu. Každý pivní styl obsahuje jiné množství oxidu uhličitého. Průměrně pivo obsahuje přibližně 5 g/l CO2.
Piva s vyšším řízem se vyznačují osvěžující chutí a jsou určena k rychlejšímu pití, protože vyprchávání CO2 po načepování snižuje jejich kvalitu. Typickými zástupci jsou ležáky nebo weizeny. Silnější piva s vyšším obsahem alkoholu mají zpravidla nižší říz a jsou určena k pomalejšímu pití.
Kam na pivo v Praze? Výběr osvědčených hospod a restaurací se skvěle načepovaným pivem a výbornou kuchyní. Vyrazte na jedno! 🍺
Jaká je ideální teplota piva podle stylu? Jak pivo doma nejlépe skladovat a jaká jsou vhodná zařízení pro čepování? Tento článek vám na vše odpoví. 🍺
Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧