Říz piva označuje množství oxidu uhličitého obsaženého v pivu. Která piva mají vyšší říz a osvěžující chuť? Objevte i další zajímavosti v pivním slovníku Budvaru.
Říz piva je pojem označující množství oxidu uhličitého CO2, které je obsaženo v pivu. Každý pivní styl obsahuje jiné množství oxidu uhličitého. Průměrné pivo obsahuje přibližně 5 g/l CO2.
Piva s vyšším řezem se vyznačují osvěžující chutí a jsou určena k rychlejšímu pití, protože vyprchávání CO2 po načepování snižuje jejich kvalitu. Typickými zástupci jsou ležáky, weizeny nebo bittery. Silnější piva s vyšším obsahem alkoholu mají nižší říz, a jsou proto určena k pomalejšímu pití.
Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.
Sour Ale neboli kyseláč dobývá pivní scénu. Proč chutná i „nepivařům“ a jak se vyrábí osvěžující pivní specialita s tradicí sahající až do středověku?
Od světlého ležáku po IPA a kyseláče. Jak minipivovary mění tvář českého piva a proč Češi čím dál častěji sahají po netradičních pivních stylech? 🍺 🌍