šipka
Pivní slovník

Co je

Dia pivo

Dia pivem nazýváme pivo se sníženým množstvím cukru. Diabetické pivo vzniklo jako alternativa pro osoby s diabetem, kteří si chtějí dopřát pivo, aniž by výrazně ovlivnily hladinu cukru v krvi. Klasické pivo není pro nemocné diabetem vhodné právě proto, že obsahuje alkohol a cukry s vysokým glykemickým indexem, jenž po požití způsobují hyperglykemii. Hodnoty sacharidů v dia pivu nesmí překročit 0,75 g/100 ml.

Dia pivem nazýváme pivo se sníženým množstvím cukru. Diabetické pivo vzniklo jako alternativa pro osoby s diabetem, kteří si chtějí dopřát pivo, aniž by výrazně ovlivnily hladinu cukru v krvi. Klasické pivo není pro nemocné diabetem vhodné právě proto, že obsahuje alkohol a cukry s vysokým glykemickým indexem, jenž po požití způsobují hyperglykemii. Hodnoty sacharidů v dia pivu nesmí překročit 0,75 g/100 ml.

Dia pivo a cukrovka

Pivo, které má snížený obsah cukru, ale pro diabetiky také není ideální – je to kvůli vyššímu obsahu alkoholu způsobeným vyšším prokvašením. Diabetické pivo by mělo obsahovat nejen méně sacharidů, ale také právě méně alkoholu. Pivo ovšem obsahuje i řadu prospěšných látek, které v případě diabetes pacientovi pomáhají. Antioxidanty přispívají k prevenci aterosklerotického postižení cév, prebiotické složky pozitivně ovlivňují mikrobiom a vitamin B hraje zásadní roli při metabolismu glukózy.

Nejnovější články

4
.
9
.
2025

Tipy pro domácí chlazení piva

Jaká je ideální teplota piva podle stylu? Jak pivo doma nejlépe skladovat a jaká jsou vhodná zařízení pro čepování? Tento článek vám na vše odpoví. 🍺

21
.
8
.
2025

Druhy výčepních zařízení: Jak na pivní chlazení a tlakování?

Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧

7
.
8
.
2025

Pivo jako inspirace umělců: Která ikonická díla vznikla díky pivu?

Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.

pivní blog