Dia pivem nazýváme piva se sníženým množstvím cukru. Diabetické pivo vzniklo jako alternativa pro osoby obézní či s diabetem, kteří si chtějí dopřát pivo, aniž by výrazně ovlivnily hladinu cukru v krvi. Klasické pivo není pro nemocné diabetem vhodné právě proto, že obsahuje alkohol a cukry s vysokým glykemickým indexem, jenž po požití způsobují hyperglykemii. Hodnoty sacharidů v dia pivu nesmí překročit 0,75 g/100 ml.
Dia pivem nazýváme piva se sníženým množstvím cukru. Diabetické pivo vzniklo jako alternativa pro osoby obézní či s diabetem, kteří si chtějí dopřát pivo, aniž by výrazně ovlivnily hladinu cukru v krvi. Klasické pivo není pro nemocné diabetem vhodné právě proto, že obsahuje alkohol a cukry s vysokým glykemickým indexem, jenž po požití způsobují hyperglykemii. Hodnoty sacharidů v dia pivu nesmí překročit 0,75 g/100 ml.
Dia pivo a cukrovka
Pivo se sníženým obsahem cukru ale pro diabetiky také není ideální – je to kvůli vyššímu obsahu alkoholu způsobeným vyšším prokvašením. Diabetické pivo by mělo obsahovat nejen méně sacharidů, ale také právě alkoholu. Pivo ovšem obsahuje i řadu prospěšných látek, které v případě diabetes pacientovi pomáhají. Antioxidanty přispívají k prevenci aterosklerotického postižení cév, prebiotické složky pozitivně ovlivňují mikrobiom a vitamin B hraje zásadní roli při metabolismu glukózy.
Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století.
Kolik má pivo kalorií, má pivní pupek na svědomí opravdu pivo a proč po něm musíme tak často na toaletu? Přečtěte si, co pijete ve svém půllitru.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.