Dia pivem nazýváme piva se sníženým množstvím cukru. Diabetické pivo vzniklo jako alternativa pro osoby obézní či s diabetem, kteří si chtějí dopřát pivo, aniž by výrazně ovlivnily hladinu cukru v krvi. Klasické pivo není pro nemocné diabetem vhodné právě proto, že obsahuje alkohol a cukry s vysokým glykemickým indexem, jenž po požití způsobují hyperglykemii. Hodnoty sacharidů v dia pivu nesmí překročit 0,75 g/100 ml.
Dia pivem nazýváme piva se sníženým množstvím cukru. Diabetické pivo vzniklo jako alternativa pro osoby obézní či s diabetem, kteří si chtějí dopřát pivo, aniž by výrazně ovlivnily hladinu cukru v krvi. Klasické pivo není pro nemocné diabetem vhodné právě proto, že obsahuje alkohol a cukry s vysokým glykemickým indexem, jenž po požití způsobují hyperglykemii. Hodnoty sacharidů v dia pivu nesmí překročit 0,75 g/100 ml.
Dia pivo a cukrovka
Pivo se sníženým obsahem cukru ale pro diabetiky také není ideální – je to kvůli vyššímu obsahu alkoholu způsobeným vyšším prokvašením. Diabetické pivo by mělo obsahovat nejen méně sacharidů, ale také právě alkoholu. Pivo ovšem obsahuje i řadu prospěšných látek, které v případě diabetes pacientovi pomáhají. Antioxidanty přispívají k prevenci aterosklerotického postižení cév, prebiotické složky pozitivně ovlivňují mikrobiom a vitamin B hraje zásadní roli při metabolismu glukózy.
Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.
Sour Ale neboli kyseláč dobývá pivní scénu. Proč chutná i „nepivařům“ a jak se vyrábí osvěžující pivní specialita s tradicí sahající až do středověku?
Od světlého ležáku po IPA a kyseláče. Jak minipivovary mění tvář českého piva a proč Češi čím dál častěji sahají po netradičních pivních stylech? 🍺 🌍