Chmelovar je součást procesu vaření piva. Během chmelovaru se vaří sladina s chmelem a vzniká mladina.
Chmelovar je poslední etapa horké fáze vaření piva, kdy se do sladiny přidává chmel. Během chmelovaru se odpaří přebytečná voda a ukončí se veškerá enzymatická aktivita sladových enzymů (zafixování složení sacharidů a dalších látek před zkvašením).
Chmelovarem také dostaneme z mladiny nežádoucí látky a sterilizujeme ji. Mladina je pak připravená na fermentaci neboli kvašení na alkohol a CO2.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.
Kam v létě za pivem? Rozhodně do Českých Budějovic. 🍺 Domovem národního piva, kde se každoročně koná událost Sláva Pivu!.
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?