Chmelovar je součást procesu vaření piva. Během chmelovaru se vaří sladina s chmelem a vzniká mladina.
Chmelovar je proces, kdy se do vařící sladiny přidává chmel a vzniká tak mladina. Během chmelovaru se odpaří přebytečná voda a některé nežádoucí látky, dochází k inaktivaci enzymů, hořké látky z chmele izomerují, přeměňují se na více rozpustné formy, a přechází s dalšími složkami chmele do mladiny, snižuje se pH a mladina se steriluje.
Chmelovarem také dostaneme z mladiny nežádoucí látky a sterilizujeme ji. Mladina je pak připravená na fermentaci neboli kvašení na alkohol a CO2.
Jaká je ideální teplota piva podle stylu? Jak pivo doma nejlépe skladovat a jaká jsou vhodná zařízení pro čepování? Tento článek vám na vše odpoví. 🍺
Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧
Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.