Označení skupiny typů svrchně kvašených piv, jako např. porter, stout nebo ovesná, žitná či pšeničná piva. Pivo se díky kvasinkám svrchního kvašení fermentuje rychleji a při vyšších teplotách. Vzniká tak více aromatických látek. Pivo má kořennou nebo ovocnou příchuť.
Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?
Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století.