šipka
Pivní slovník

Co je

Surogace

Nahrazování sladu cukernými (cukr a cukerné sirupy) nebo škrobnatými (rýže, kukuřice, ječmen, pšenice a jiné obiloviny) surovinami. Často se surogace využívá z ekonomických důvodů ke snížení nákladovosti výroby, nicméně se ve světě používá i z kulturních a historických důvodů jako součást využití tradičních surovin z dané oblasti např. kukuřice nebo rýže. V neposlední řadě je surogace využívána u některých pivních stylů pro cílené dosažení požadované chuti piva.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

16
.
10
.
2025

Tipy létajícího sládka, kam v Praze nejen na Budvar, díl 2.

Objevte nejlepší místa, kam zajít v Praze na pivo Budvar. Tradiční pivovary, moderní restaurace i útulné hospody. Kam na Budvar v Praze? 🍻

2
.
10
.
2025

Výprava po českých pivních stezkách, díl 3.

Třetí díl pivních stezek vás zavede na výlety za plným půllitrem i výhledy. Projděte se po chmelnicích a objevte regionální pivovary. 🍺

18
.
9
.
2025

Tipy létajícího sládka, kam v Praze na Budvar, díl 1.

Kam na pivo v Praze? Výběr osvědčených hospod a restaurací se skvěle načepovaným pivem a výbornou kuchyní. Vyrazte na jedno! 🍺

pivní blog