Nahrazování tradičních surovin (slad, chmel) náhražkami. Surogace se v současnosti využívá především z ekonomických důvodů, ke snížení nákladovosti výroby piva. Tato nahrazování se však mohou projevovat v senzorických vlastnostech. Ve velké míře ji používají hlavně obrovské pivovary nadnárodních společností, ale také některé střední průmyslové pivovary. Mimo to samozřejmě existuje mnoho pivovarů, které vaří z tradičních surovin.
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?
Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.
Létající pivovar nebo gypsy brewery? 🍺 To jsou pojmy, které by každý pivaznalec měl znát. Víte, o co jde?