Jako Pils je možno v širším pohledu označit pivo inspirované ležákem plzeňského typu. Ten si velmi rychle získal oblibu, když ho v roce 1842 uvařil v nově založeném plzeňském pivovaru sládek Josef Groll. Všechno se sešlo na správném místě, ve správnou dobu a moderní plzeňský ležák začal být napodobován. Většina lidí na celém světě si pod pojmem pivo představí právě nějakou variantu Pilsu. Je to nejvíce vyráběný pivní styl na světě. Dnes má mnoho podob, které se od původního plzeňského liší. Existují International pils, German pils, Munich helles, který se na podle mezinárodní kategorizace do pilsů nepočítá, Bohemian pils a dá se v tom pitvat ještě hlouběji. Rozdíly jsou ve způsobu rmutování, chmelení, stupně prokvašení, barvě a i v použitých surovinách.
Dobré pivo nedělá pouze jeho chuť, ale i správné načepování a sklenice. Která sklenice je ta pravá pro vaše pivo a jak ji připravit na čepování?
Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?