Jinak obilovina (zrno); pro výrobu piva se používá zpravidla ječmen, případně pšenice, ale jsou i piva z žita a ovsa; zrno se před vařením piva nechá naklíčit a usušit v procesu zvaném sladování. To proto, aby se částečně rozštěpily bílkoviny a aby se v „oživlé“ obilce vytvořily enzymy štěpící škroby na cukry. Enzymy jsou nezbytné pro varný proces. Bez nich to nefunguje. Pro uvaření jednoho půllitrového piva je třeba cca 2000 zrn.
Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.
Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.
Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?