Chmelových odrůd je mnoho. Podobně jako plemen psů. Každý má jiný obsah hořkých látek a aromatických olejů. Každá odrůda se liší svou intenzitou a skladbou chuťových a voňavých složek. Proto se do ležáků používají chmely evropského typu s jemnou hořkostí, bylinným, květinovým a jemně kořenitým charakterem. V tomto ranku bývá považován za krále náš Žatecký Poloraný Červeňák (ŽPČ). Do britských piv ALE, Porter, Stout jsou používány britské odrůdy se zemitým a kořenitým profilem (Fuggle, East Kent Golding). Do studeně chmelených piv typu IPA jsou ideální moderní americké odrůdy s výraznými linkami citrusů, pryskyřice a tropického ovoce. (Cascade, Citra) V posledních desetiletích vzrostla intenzita šlechtění nových odrůd, takže sládci mají z čeho vybírat.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.
Kam v létě za pivem? Rozhodně do Českých Budějovic. 🍺 Domovem národního piva, kde se každoročně koná událost Sláva Pivu!.
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?