Zjistěte, jak probíhá svrchní kvašení a jak ovlivňuje výslednou chuť piva. Které druhy piv jsou svrchně kvašené? Objevte další pojmy v pivním slovníku!
Svrchní kvašení je proces, při kterém pivní kvasinky Saccharomyces cerevisiae kvasí na povrchu při vyšších teplotách 15 až 24 °C. Hlavní kvašení je kratší a takto vyrobená piva mají také kratší dobu ležení. Díky tomu je lze pít již po dvou týdnech.
Při vyšších teplotách kvašení vznikají aromatické látky - estery, které dodávají pivu charakteristickou vůni a ovocnou chuť. Některé typy mají také vyšší obsah alkoholu.
Typickými zástupci svrchně kvašených piv jsou IPA, Pale Ale, Stout nebo Porter a mnoho belgických piv.
Hledáte únik z kanceláře? Vyzkoušejte tradiční zemědělskou činnost – chmelovou brigádu. 🍺 Váš mozek si odpočine a ruce vydělají nějakou tu korunu.
Grilovací sezóna se blíží a bez piva se neobejde. 🍺 Ať se chystáte na gril hodit cokoliv, zajistěte si dostatek zlatého moku.
Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.