Zjistěte, jak probíhá svrchní kvašení a jak ovlivňuje výslednou chuť piva. Které druhy piv jsou svrchně kvašené? Objevte další pojmy v pivním slovníku!
Svrchní kvašení je proces, při kterém pivní kvasinky Saccharomyces cerevisiae kvasí na povrchu při vyšších teplotách 15 až 24 °C. Hlavní kvašení je kratší a takto vyrobená piva mají také kratší dobu ležení. Díky tomu je lze pít již po dvou týdnech.
Při vyšších teplotách kvašení vznikají aromatické látky - estery, které dodávají pivu charakteristickou vůni a ovocnou chuť. Některé typy mají také vyšší obsah alkoholu.
Typickými zástupci svrchně kvašených piv jsou IPA, Pale Ale, Stout nebo Porter a mnoho belgických piv.
Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.
Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.
Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?