Plyn obsažený ve vzduchu. V prvotní fázi kvašení velmi důležitý pro nastartování kvasného procesu. V dalších fázích výroby je už nežádoucí, neboť se podílí na nežádoucích chuťových změnách piva. Jak při výrobě, tak při následném skladování. Množství kyslíku v pivu je moderními pivovary ostře sledováno. Kyslík se podílí na zvětrávání a chuťových změnách i při čepování piva. Tlačit pivo do sklenice vzduchem z kompresoru je nefér jak k pivu, tak ke sládkovi. Dá se to akceptovat jako nouzové řešení, nebo v případě, když se sud vytočí v jednom odpoledni.
Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧
Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.
Sour Ale neboli kyseláč dobývá pivní scénu. Proč chutná i „nepivařům“ a jak se vyrábí osvěžující pivní specialita s tradicí sahající až do středověku?
Budějovický Budvar, n.p. dodržuje platný zákon o regulaci reklamy, kodex Rady pro reklamu a dobrovolný etický kodex Iniciativy zodpovědných pivovarů. Proto žádáme osoby mladší 18 let, aby nevstupovaly na naše webové stránky