šipka
Pivní slovník

Co je

Kyslík O2

Plyn obsažený ve vzduchu. V prvotní fázi kvašení velmi důležitý pro nastartování kvasného procesu. V dalších fázích výroby je už nežádoucí, neboť se podílí na nežádoucích chuťových změnách piva. Jak při výrobě, tak při následném skladování. Množství kyslíku v pivu je moderními pivovary ostře sledováno. Kyslík se podílí na zvětrávání a chuťových změnách i při čepování piva. Tlačit pivo do sklenice vzduchem z kompresoru je nefér jak k pivu, tak ke sládkovi. Dá se to akceptovat jako nouzové řešení, nebo v případě, když se sud vytočí v jednom odpoledni.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

22
.
3
.
2024

Co ovlivňuje hořkost piva a jak hořké pivo mají v oblibě Češi?

Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.

15
.
3
.
2024

Jak správně čepovat pivo?

Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

pivní blog