Plyn obsažený ve vzduchu. V prvotní fázi kvašení velmi důležitý pro nastartování kvasného procesu. V dalších fázích výroby je už nežádoucí, neboť se podílí na nežádoucích chuťových změnách piva. Jak při výrobě, tak při následném skladování. Množství kyslíku v pivu je moderními pivovary ostře sledováno. Kyslík se podílí na zvětrávání a chuťových změnách i při čepování piva. Tlačit pivo do sklenice vzduchem z kompresoru je nefér jak k pivu, tak ke sládkovi. Dá se to akceptovat jako nouzové řešení, nebo v případě, když se sud vytočí v jednom odpoledni.
Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.
Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.
Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?