Jde o pivo podobné ležáku, ale při jeho výrobě se používá slad sušený nad kouřem ze dřeva, nebo rašeliny, podobně jako u Whisky. V chuti a vůni je jasně patrná kouřová stopa připomínající uzený špek. Tato chuť může být různé intenzity. Většinou se jedná o čirá a světle hnědá piva, můžou být i tmavší varianty. Nejznámějším zástupcem je pivo Schlenkerla z německého Bambergu.
Dobré pivo nedělá pouze jeho chuť, ale i správné načepování a sklenice. Která sklenice je ta pravá pro vaše pivo a jak ji připravit na čepování?
Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?