Pivní pípa slouží k čepování piva pod správným tlakem a ve správné teplotě.
Pivní pípa neboli výčepní zařízení je mechanismus vyrobený nejčastěji z nerezové oceli. Jedná se o část zařízení, které je umístěno na výčepu a nazývá se výčepní stolice, lidově právě “pípa”. Původně byla ale pípa označení pro čep s kohoutem, který se narážel přímo do sudu.
Pivní pípa je vybavena různými připojovacími a ventilovými systémy pro napojení na chladící zařízení a pro ovládání toku piva. Pro správné čepování nápojů je potřeba také kompresor nebo tlaková nádoba s hnacím plynem (CO2 nebo dusík) a chladicí zařízení.
Při používání pípy a celého výčepního zařízení je důležité dbát na správnou údržbu a čištění, aby se zachovala dobrá kvalita a chuť piva.
Vydejte se s námi za skvělou chutí Budvaru. V prvním díle našeho ochutnávkového seriálu navštívíme pět míst v Praze, kde si naše pivo vychutnáte v tom nejlepším podání.
Posledních 150 let v západním světě koluje stereotyp, že pivovarnictví je výhradně mužská záležitost. 🍺 Ba ne, přečtěte si, jak se to má doopravdy.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.