Pivní pípa slouží k čepování piva pod správným tlakem a ve správné teplotě.
Pivní pípa neboli výčepní zařízení je mechanismus vyrobený nejčastěji z nerezové oceli. Jedná se o část zařízení, které je umístěno na výčepu a nazývá se výčepní stolice, lidově právě “pípa”. Původně byla ale pípa označení pro čep s kohoutem, který se narážel přímo do sudu.
Pivní pípa je vybavena různými připojovacími a ventilovými systémy pro napojení na chladící zařízení a pro ovládání toku piva. Pro správné čepování nápojů je potřeba také kompresor nebo tlaková nádoba s hnacím plynem (CO2 nebo dusík) a chladicí zařízení.
Při používání pípy a celého výčepního zařízení je důležité dbát na správnou údržbu a čištění, aby se zachovala dobrá kvalita a chuť piva.
Objevte nejlepší místa, kam zajít v Praze na pivo Budvar. Tradiční pivovary, moderní restaurace i útulné hospody. Kam na Budvar v Praze? 🍻
Třetí díl pivních stezek vás zavede na výlety za plným půllitrem i výhledy. Projděte se po chmelnicích a objevte regionální pivovary. 🍺
Kam na pivo v Praze? Výběr osvědčených hospod a restaurací se skvěle načepovaným pivem a výbornou kuchyní. Vyrazte na jedno! 🍺