Co jsou to pivovarské kvasnice a jakou úlohu mají při výrobě piva? Na tyto i další otázky vám odpoví slovník pivních pojmů..
Pivovarské kvasnice jsou jednobuněčné mikroorganismy, které mají klíčovou roli při výrobě piva. Při procesu kvašení přeměňují cukry přítomné ve sladu na alkohol a oxid uhličitý.
Pivovarské kvasnice také produkují různé aromatické sloučeniny, které přispívají k charakteristické chuti a vůni piva. Při fermentaci se kvasnice množí a aktivně pracují, což může v závislosti na druhu piva trvat několik dní až týdnů. Po dokončení kvašení se kvasnice sedimentují na dno nádoby a můžeme je buď vyčistit, nebo znovu použít pro další várku piva.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.
Kam v létě za pivem? Rozhodně do Českých Budějovic. 🍺 Domovem národního piva, kde se každoročně koná událost Sláva Pivu!.
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?