Zpět

Pivovarské kvasnice

Viz Kvasnice, Pivovarské kvasinky, Spodní kvašení, Svrchní kvašení. Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které umějí, kromě jiného, přeměnit cukry v alkohol a oxid uhličitý Pivovarských kvasinek je mnoho druhů. Jde o různé kmeny mikroorganismu Saccharomyces cerevisiae. O jejich názvech a rozdělení neustále probíhají vědecké spory. Sládci rozdělují kvasinky na tzv. spodní a svrchní. První z nich vyžadují nízké teploty, dobře sedimentují na spodek kádě a jsou choulostivější na vnější vlivy. Používají se převážně na piva typu ležák. Svrchní kvasinkám nevadí vyšší teploty, jsou odolnější a během kvašení jich část vyplave k vrchu kvasné kádě do pěny (kvasné deky). Nakonec však také sednou na dno. Používají se pro piva typu ALE. Mají rozmanitější chuťový profil.

Nejnovější články

11
.
5
.
2022

Ležák, Ipa, Pale Ale… Znáte své pivo?

Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?

11
.
5
.
2022

Ležák, Ipa, Pale Ale… Znáte své pivo? Copy

Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?

11
.
5
.
2022

Ležák, Ipa, Pale Ale… Znáte své pivo? Copy 2

Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?