Viz Kvasnice, Pivovarské kvasinky, Spodní kvašení, Svrchní kvašení. Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které umějí, kromě jiného, přeměnit cukry v alkohol a oxid uhličitý Pivovarských kvasinek je mnoho druhů. Jde o různé kmeny mikroorganismu Saccharomyces cerevisiae. O jejich názvech a rozdělení neustále probíhají vědecké spory. Sládci rozdělují kvasinky na tzv. spodní a svrchní. První z nich vyžadují nízké teploty, dobře sedimentují na spodek kádě a jsou choulostivější na vnější vlivy. Používají se převážně na piva typu ležák. Svrchní kvasinkám nevadí vyšší teploty, jsou odolnější a během kvašení jich část vyplave k vrchu kvasné kádě do pěny (kvasné deky). Nakonec však také sednou na dno. Používají se pro piva typu ALE. Mají rozmanitější chuťový profil.
Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?
Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?
Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?