Co jsou to pivovarské kvasnice a jakou úlohu mají při výrobě piva? Na tyto i další otázky vám odpoví slovník pivních pojmů..
Pivovarské kvasnice jsou jednobuněčné mikroorganismy, které mají klíčovou roli při výrobě piva. Při procesu kvašení přeměňují cukry přítomné ve sladu na alkohol a oxid uhličitý.
Pivovarské kvasnice také produkují různé aromatické sloučeniny, které přispívají k charakteristické chuti a vůni piva. Při fermentaci se kvasnice množí a aktivně pracují, což může v závislosti na druhu piva trvat několik dní až týdnů. Po dokončení kvašení se kvasnice sedimentují na dno nádoby a můžeme je buď vyčistit, nebo znovu použít pro další várku piva.
Pivo milují nejen obyčejní lidé. 🍺 Pivo je a bylo inspirací mnoha umělců, vědců i politiků. Kteří to jsou?
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?