Nepasterované (nebo také nepasterizované) pivo neprošlo procesem pasterace (pasterizace) a zůstávají v něm tak kvasinky a další živé organismy.
Nepasterované pivo (nebo také nepasterizované - původem z francouzského pasteurisieren) je druh piva, které neprošlo procesem pasterace. Pasterace (nebo také pasterizace) je tepelný postup, při kterém je pivo zahříváno na vysokou teplotu a následně rychle zchlazeno, abychom se zbavili bakterií, kvasinek a dalších mikroorganismů.
Nepasterované pivo je známé svým živým a čerstvým charakterem. Oproti pasterovanému pivu si zachovává přirozenou chuť, vůni a obsahuje větší množství živých kvasinek.
Jedna z hlavních výhod nepasterovaného piva je, že obsahuje přírodní enzymy a vitamíny, které mohou přinášet některé zdravotní výhody. Vzhledem k tomu, že nepasterované pivo není vystaveno vysokým teplotám, může obsahovat vyšší množství vitamínu B a dalších živin.
Protože nepasterované pivo obsahuje živé kvasinky, může mít omezenou trvanlivost a vyžaduje zvláštní skladovací podmínky. Je důležité uchovávat ho v chladu a konzumovat co nejdříve po nákupu, aby neztratilo na kvalitě.
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?
Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.