Pivní slovník

Co je

Rmutování piva

Jeden z nejdůležitějších procesů při výrobě piva, který se podílí na jeho výsledném chuťovém charakteru. Objevte i další zajímavosti v pivním slovníku!

Rmutování piva je hned po šrotování a vystírání jednou z fází, kterými pivo prochází při své výrobě. Rmutování je proces, při kterém se škrob ve sladu mění na zkvasitelné cukry. To má na svědomí celá škála sladových enzymů. Nejčastěji se u nás používá tzv. dvourmutový výrobní postup, při kterém se část piva oddělí do rmutovacího kotle, ve kterém se ohřívá (rmutuje), pak se opět promíchá s celou várkou a celý proces se opakuje ještě jednou.

A proč je rmutování tak důležité? Právě tento proces má lví podíl na chuťovém charakteru vyráběného piva.

Nejnovější články

9
.
10
.
2023

Kolik druhů piva existuje a co je Porter?

Zjistěte, jak jsou naše oblíbená piva rozdělena podle % extraktu původní mladiny a co ovlivňuje jejich obsah alkoholu. Víte, co je to Porter a kde je oblíbený?

2
.
10
.
2023

Víte, kam vyhodit plechovky od piva?

V posledních letech jsme si oblíbili pivo v plechovkách. Víte ale, kam plechovky po vypití vyhodit? Za hliníkové plechovky a skleněné lahve dostanete i zaplaceno.

21
.
9
.
2023

Pivní břicho: Co ho způsobuje?

Víte, co způsobuje pivní břicho a jaký je rozdíl mezi pivním břichem u žen a mužů?