Pivní slovník

Co je

Spontánní kvašení

?

V historii první způsob kvašení piva. Kvašení probíhá divokými kvasinkami ze vzduchu a těmi, co zbyly po předchozí várce. Do procesu také vstupují zcela náhodně i úplně jiné mikroorganismy, vyskytující se v okolním prostředí. Jedná se o historicky nejstarší způsob kvašení piva. V dnešní době jsou tato piva nejvíce rozšířena v Belgii, v oblasti Pajottenland.

Nejnovější články

13
.
4
.
2023

Pivní sklo nejen pro oko: Jak nachystat sklenice na pivo

Dobré pivo nedělá pouze jeho chuť, ale i správné načepování a sklenice. Která sklenice je ta pravá pro vaše pivo a jak ji připravit na čepování?

12
.
9
.
2022

DRUHY ČEPOVÁNÍ PIVA: Naučte se poznat správný šnyt nebo čochtan

Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?

12
.
9
.
2022

Ležák, IPA, Pale Ale… Znáte své pivo?

Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?