Pivní specialita, která je vařena v okolí Kolína nad Rýnem. Je to svrchně kvašené pivo, avšak s nižšími teplotami kvašení podobně jako u ležáku. Spojuje lehkou ovocnou a květinovou vůni svrchně kvašených piv s pitelností ležáků. Bývá méně chmelené, zlatavé barvy a podává se v tenkých válcových sklenicích malého objemu. Mívá cca 4,5% - 5% ABV.
Dobré pivo nedělá pouze jeho chuť, ale i správné načepování a sklenice. Která sklenice je ta pravá pro vaše pivo a jak ji připravit na čepování?
Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?