Není barvou zelený, jenom se tak jmenuje. Trvá to asi týden. Při klíčení vznikají tzv. enzymy, což jsou biospouštěče růstu rostliny a jejich vytvoření je účelem sladování. Jsou při výrobě piva nezbytné. Klíčení při tradiční výrobě probíhá na betonové, nebo dlážděné podlaze zvané humno. V současné době se ve velkých sladovnách používají modernější zařízení, například Saladinova skříň, nebo posuvná hromada. Zelený slad obsahuje hodně vody a rychle podléhá zkáze. Proto je třeba ho zakonzervovat vysušením, tzv. HVOZDĚNÍM.
Dobré pivo nedělá pouze jeho chuť, ale i správné načepování a sklenice. Která sklenice je ta pravá pro vaše pivo a jak ji připravit na čepování?
Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?