Zelený slad je meziprodukt sladování vzniklý klíčením zrna. Není barvou zelený, jenom se tak jmenuje. Při klíčení vznikají tzv. enzymy, což jsou bio spouštěče růstu rostliny a jejich vytvoření je účelem sladování. Jsou při výrobě piva nezbytné. Zelený slad obsahuje hodně vody a rychle podléhá kažení. Proto je třeba ho zakonzervovat vysušením, tzv. hvozděním.
Jaká je ideální teplota piva podle stylu? Jak pivo doma nejlépe skladovat a jaká jsou vhodná zařízení pro čepování? Tento článek vám na vše odpoví. 🍺
Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧
Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.