šipka
Pivní slovník

Co je

Zelený slad

Není barvou zelený, jenom se tak jmenuje. Trvá to asi týden. Při klíčení vznikají tzv. enzymy, což jsou biospouštěče růstu rostliny a jejich vytvoření je účelem sladování. Jsou při výrobě piva nezbytné. Klíčení při tradiční výrobě probíhá na betonové, nebo dlážděné podlaze zvané humno. V současné době se ve velkých sladovnách používají modernější zařízení, například Saladinova skříň, nebo posuvná hromada. Zelený slad obsahuje hodně vody a rychle podléhá zkáze. Proto je třeba ho zakonzervovat vysušením, tzv. HVOZDĚNÍM.

Nejnovější články

22
.
3
.
2024

Co ovlivňuje hořkost piva a jak hořké pivo mají v oblibě Češi?

Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.

15
.
3
.
2024

Jak správně čepovat pivo?

Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

pivní blog