šipka
Pivní slovník

Co je

Máčení ječmene

Máčení je první technologický krok při sladování a spočívá v tom, že se obilná zrna zalejí vodou a počká se, až nasají vodu. Trvá to podle druhu sladu přibližně jeden den. Nádoba k tomu určená se nazývá náduvník. Tím je zrno připraveno k nastírání a klíčení.

Nejnovější články

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

26
.
2
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 1.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

4
.
1
.
2024

Jiný kraj, jiné pivo aneb Jaká piva se pijí a čepují za hranicemi?

Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.