Novější odrůdy chmele, těžící z genetických vlastností ŽPČ. Obzvláště první dvě jsou pěstovány ve větších množstvích a jsou pro své příznivé vlastnosti používány i většími pivovary. V ČR se pěstuje přibližně třicet odrůd chmele, ale některé ve velmi malém množství. Proto jsou jejich chuťové rozmanitosti využívány hlavně sládky minipivovarů, protože pro jejich spotřebu tato malá množství postačují.
Dobré pivo nedělá pouze jeho chuť, ale i správné načepování a sklenice. Která sklenice je ta pravá pro vaše pivo a jak ji připravit na čepování?
Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?