šipka
Pivní slovník

Co je

Hvozdění, Hvozd

Hvozd je součástí sladovny a obvykle je to věžovitá stavba s komínem zakončeným otočným krytem zvaným bába nebo klobouk. V dřívějších dobách mívala většina pivovarů i vlastní sladovnu, takže podle hvozdu poznáte, kde je sladovna, pivovar nebo kde se dříve nacházel pivovar. Na hvozdě je zelený slad rozprostřen na systém sít, přes který je proháněn horký vzduch a zelený slad se hvozdí, tedy suší a tím konzervuje. Čím vyšší teplota a delší doba hvozdění, tím vzniká více barevných a aromatických látek a výsledný slad je pak tmavší. Jsou různé druhy a odstíny sladů a sládek si jejich výběrem řídí barvu a chuť výsledného piva. Slady používané na tmavá piva jsou ještě následně praženy podobně jako káva.

Další pojmy:

Nejnovější články

4
.
9
.
2025

Tipy pro domácí chlazení piva

Jaká je ideální teplota piva podle stylu? Jak pivo doma nejlépe skladovat a jaká jsou vhodná zařízení pro čepování? Tento článek vám na vše odpoví. 🍺

21
.
8
.
2025

Druhy výčepních zařízení: Jak na pivní chlazení a tlakování?

Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧

7
.
8
.
2025

Pivo jako inspirace umělců: Která ikonická díla vznikla díky pivu?

Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.

pivní blog