Pivní slovník

Co je

Hvozdění, Hvozd

Hvozd je součástí sladovny a obvykle je to věžovitá stavba s komínem zakončeným otočným krytem zvaným bába, nebo klobouk. V dřívějších dobách mívala většina pivovarů i vlastní sladovnu, takže podle hvozdu poznáte, kde je sladovna, nebo pivovar, nebo bývalý pivovar. Na hvozdě je zelený slad rozprostřen na systém sít, přes který je proháněn horký vzduch a zelený slad se hvozdí, tedy suší a tím konzervuje. Čím vyšší teplota a delší doba hvozdění, tím vzniká více karamelových látek a výsledný slad je pak tmavší. Jsou různé druhy a odstíny sladů a sládek si jejich výběrem řídí barvu a chuť výsledného piva. Slady používané na tmavá piva jsou ještě následně praženy podobně jako káva.

Další pojmy:

Nejnovější články

10
.
8
.
2023

Za jak dlouho vyprchá pivo a kdy můžu řídit?

Na alkohol za volantem má mnoho zemí různý názor. Také proto se doba, kdy můžete řídit po pivu, mezi jednotlivými státy liší. Víte, za jak dlouho vyprchá pivo z vašeho systému a kdy můžete sednout za volant v Česku či Chorvatsku?

27
.
6
.
2023

Patříte mezi znalce piva? 10 pivních zajímavostí, které jste (ne)věděli

V článku se dozvíte, jaké je nejsilnější a nejdražší pivo na světě. Víte, zda je zdravější pít tmavé nebo světlé pivo a co je to Čochtan?

12
.
6
.
2023

Pivo dělá hezká těla? Pravda o kaloriích v pivu i pivním břichu

Kolik má pivo kalorií, má pivní pupek na svědomí opravdu pivo a proč po něm musíme tak často na toaletu? Přečtěte si, co pijete ve svém půllitru.