šipka
Pivní slovník

Co je

Sladování

Sladování je proces, při kterým probudíme obilné zrno k životu. Podobně, jako když ho zasadíte do země, v něm nastartujeme tvorbu enzymů. Ty jsou nezbytné pro následnou výrobu piva. Enzymy v obilném zrnu jsou přírodní biochemické spouštěče důležitých pochodů při vaření piva. Jedná se kromě jiných procesů hlavně o přeměnu obilného škrobu na rozpustné cukry. Bez sladování prostě pivo nevyrobíte. Byla by to jenom hustá obilná kaše. Výroba sladu má několik fází. Jsou to máčení v náduvníku, nastírání na humno, nebo jiné technologické zařízení, klíčení a následné sušení neboli hvozdění na hvozdě. Usušením se probuzené zrno zakonzervuje a je ho možno skladovat a dále používat.

Další pojmy:

Nejnovější články

22
.
12
.
2025

Spotřeba a výroba piva v ČR: Statistiky a rekordní rok Budějovického Budvaru

Jak se vyvíjela spotřeba a výroba piva v ČR v roce 2024, kolik litrů Češi vypijí, jaké druhy piva jsou populární a proč byl rok 2024 pro Budějovický Budvar rekordní? 📊 🍺

11
.
12
.
2025

Svařené pivo: Jak chutná a jak si ho připravit doma?

Zahřejte se pivním svařákem. Jak chutná svařené pivo? Přinášíme recept a postup krok za krokem, jak připravit svařené pivo s medem, kořením a citrusy. 🍺 🔥

27
.
11
.
2025

Tipy na dárky pro milovníky piv: Jak vybrat pivní dárek pro muže i ženy

Hledáte inspiraci na dárky pro milovníky piva? Poradíme, jak vybrat dárkovou sadu piv, jedlé pivní dárky a další tipy na chmelem vonící prezenty a zážitky. 🎁🍻

pivní blog