Sladování je proces, při kterým probudíme obilné zrno k životu. Podobně, jako když ho zasadíte do země, v něm nastartujeme tvorbu enzymů. Ty jsou nezbytné pro následnou výrobu piva. Enzymy v obilném zrnu jsou přírodní biochemické spouštěče důležitých pochodů při vaření piva. Jedná se kromě jiných procesů hlavně o přeměnu obilného škrobu na rozpustné cukry. Bez sladování prostě pivo nevyrobíte. Byla by to jenom hustá obilná kaše. Výroba sladu má několik fází. Jsou to máčení v náduvníku, nastírání na humno, nebo jiné technologické zařízení, klíčení a následné sušení neboli hvozdění na hvozdě. Usušením se probuzené zrno zakonzervuje a je ho možno skladovat a dále používat.
Objevte nejlepší místa, kam zajít v Praze na pivo Budvar. Tradiční pivovary, moderní restaurace i útulné hospody. Kam na Budvar v Praze? 🍻
Třetí díl pivních stezek vás zavede na výlety za plným půllitrem i výhledy. Projděte se po chmelnicích a objevte regionální pivovary. 🍺
Kam na pivo v Praze? Výběr osvědčených hospod a restaurací se skvěle načepovaným pivem a výbornou kuchyní. Vyrazte na jedno! 🍺