šipka
Pivní slovník

Co je

Sladování

Sladování je proces, při kterým probudíme obilné zrno k životu. Podobně, jako když ho zasadíte do země a nastartujeme v něm tvorbu enzymů. Ty jsou nezbytné pro následnou výrobu piva. Enzymy v obilném zrnu jsou přírodní biochemické spouštěče důležitých pochodů při vaření piva. Jedná se kromě jiných procesů hlavně o přeměnu obilného škrobu na rozpustné cukry. Bez sladování prostě pivo nevyrobíte. Byla by to jenom hustá obilná kaše. Výroba sladu má několik fází. Jsou to máčení v náduvníku, nastírání na humno, nebo jiné technologické zařízení, klíčení a následné sušení, neboli hvozdění na hvozdě. Usušením se probuzené zrno zakonzervuje a je ho možno skladovat a dále používat.

Další pojmy:

Nejnovější články

4
.
1
.
2024

Jiný kraj, jiné pivo aneb Jaká piva se pijí a čepují za hranicemi?

Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? 🍻 Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.

30
.
11
.
2023

V čem se liší výčepní pivo a desítka?

V čem se liší výčepní pivo a desítka? Co je ležák, stolní pivo a pivo speciální a co všechno můžete vyčíst z pivní etikety?

24
.
11
.
2023

Mezinárodní den piva a pivní slavnosti

Zjistěte, kdy se každoročně koná Mezinárodní den piva a jak se slaví. Víte, který pivní festival je největší na světě?