(Alcohol by volume) Procenta alkoholu vztažená na objem. Tzn., že má-li pivo uvedeno 5% ABV, je v každých 100ml piva 5ml alkoholu. Dříve se u nás používala % vztažená na hmotnost alkoholu v pivu. Je to provozně méně praktické. Alkohol je lehčí než voda a proto hmotnostní (váhová) % vycházejí nižší, než objemová.
Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?
Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století.