šipka
Pivní slovník

Co je

IPA

Přečtěte si víc o pivu IPA (Indian Pale Ale)

IPA je zkratka pro pivo Indian Pale Ale a spadá do kategorie svrchně kvašených piv ALE [čti ejl]. Protikladem je spodně kvašené pivo, tedy ležák. Při výrobě metodou svrchního kvašení sládek používá kvasinky, které fermentují při vyšších teplotách. Kvašení je rychlejší a vzniká tak významné množství vedlejších kvasných produktů, jako jsou estery či fenoly. Právě tyto sloučeniny dodávají pivu IPA typický ovocný či kořeněný nádech.

Hořkost piva IPA se pohybuje mezi 40 až 70 IBU (jednotka hořkosti). Pro srovnání - česká plzeň má 38 IBU. Zpravidla se jedná o světlá 14° až 18° piva s vyšším obsahem alkoholu (kolem 6 %). 

Pivo IPA by se mělo servírovat při teplotě okolo 13°C, aby dobře vynikly jeho chuťové vlastnosti. Silnější pivo je doporučené servírovat ještě při vyšší teplotě, zhruba 15°C. U nás jsme běžně zvyklí na pivo o teplotě 9°C.

Nejnovější články

25
.
7
.
2024

Historie výroby piva: Víte, kdy bylo uvařeno první pivo plzeňského typu?

Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.

11
.
7
.
2024

Jídlo k pivu aneb Co dobrého k pivu zakousnout?

Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.

26
.
6
.
2024

Chmel: Proč je pro výrobu piva tak důležitý?

Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?

pivní blog