šipka
Pivní slovník

Co je

Desítka

Co znamená pojem 10stupňové pivo neboli “desítka”? Prozkoumejte pivní slovník a objevte tu pravou desítku.

10stupňové pivo neboli desítka označuje pivo, které ve fázi vaření piva ještě před začátkem kvašení dosáhlo při měření EPM 10 % obilného cukru. To znamená, že 10stupňovému pivu byla naměřena taková hustota, které pivo dosahuje při obsahu 10 gramů cukru ve 100 ml.

Pozor, neznamená to, že je v 10stupňovém pivu 10 g cukru. Během kvašení z cukru vzniká alkohol. Na konci celého procesu ve své sklenici 10stupňového piva najdete už jen cca 4 gramy cukru ve 100 ml.

Nejnovější články

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

26
.
2
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 1.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

4
.
1
.
2024

Jiný kraj, jiné pivo aneb Jaká piva se pijí a čepují za hranicemi?

Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.