Co znamená pojem 10stupňové pivo neboli “desítka”? Prozkoumejte pivní slovník a objevte tu pravou desítku.
10stupňové pivo neboli “desítka” označuje pivo, které ve fázi vaření piva ještě před začátkem kvašení dosáhlo při měření EPM 10 % obilného cukru. To znamená, že 10stupňovému pivu byla naměřena taková hustota, které pivo dosahuje při obsahu 10 gramů cukru ve 100 ml.
Pozor, neznamená to, že je v 10stupňovém pivu 10 g cukru. Během kvašení z cukru vzniká alkohol. Na konci celého procesu ve své sklenici 10stupňového piva najdete už jen cca 4 gramy cukru ve 100 ml.
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?
Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.