
Co znamená pojem 10stupňové pivo neboli “desítka”? Prozkoumejte pivní slovník a objevte tu pravou desítku.
10stupňové pivo neboli “desítka” označuje pivo s hodnotou extraktu původní mladiny 10 %. To znamená, že při varném procesu bylo získáno ze surovin tolik látek, především cukrů, že hustota mladiny před kvašením odpovídala 10 gramů cukru ve 100 ml.
Pozor, neznamená to, že je v 10stupňovém pivu 10 g cukru. Během kvašení z cukru vzniká alkohol. Na konci celého procesu ve své sklenici 10stupňového piva najdete už jen cca 3 gramy cukru ve 100 ml.

Vyrazte na prohlídku pivovaru v Českých Budějovicích: jak probíhá výroba piva, jaká je historie piva z jižních Čech a co vás čeká při degustaci piv?

Cider a pivo: Srovnání surovin a technologií výroby cideru a piva + postup pro domácí výrobu cideru krok za krokem. 🍏🍺
.webp)
Objevte nejlepší místa, kam zajít v Praze na pivo Budvar. Tradiční pivovary, moderní restaurace i útulné hospody. Kam na Budvar v Praze? 🍻