šipka
Pivní slovník

Co je

Desítka

Co znamená pojem 10stupňové pivo neboli “desítka”? Prozkoumejte pivní slovník a objevte tu pravou desítku.

10stupňové pivo neboli “desítka” označuje pivo s hodnotou extraktu původní mladiny 10 %. To znamená, že při varném procesu bylo získáno ze surovin tolik látek, především cukrů, že hustota mladiny před kvašením odpovídala 10 gramů cukru ve 100 ml.

Pozor, neznamená to, že je v 10stupňovém pivu 10 g cukru. Během kvašení z cukru vzniká alkohol. Na konci celého procesu ve své sklenici 10stupňového piva najdete už jen cca 3 gramy cukru ve 100 ml.

Nejnovější články

21
.
8
.
2025

Druhy výčepních zařízení: Jak na pivní chlazení a tlakování?

Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧

7
.
8
.
2025

Pivo jako inspirace umělců: Která ikonická díla vznikla díky pivu?

Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.

24
.
7
.
2025

Kyseláč: Jak sour pivo mění svět pivních chutí a trendů

Sour Ale neboli kyseláč dobývá pivní scénu. Proč chutná i „nepivařům“ a jak se vyrábí osvěžující pivní specialita s tradicí sahající až do středověku?

pivní blog