Plnost piva je jeho chuť a struktura v ústech a pocit, jaký vyvolává. Na plnosti se podílí míra prokvašení.
Plnost piva můžeme popsat jako pocit plnosti v ústech při jeho pití. Je vnímána mechanoreceptory, nikoliv chuťovými pohárky. Je to výsledek působení stupňovitosti (hmotnostního procenta extraktových látek), obsahu alkoholu a obsahu koloidů, mezi které patří dextriny, polyfenoly a další látky.
Na plnosti se významně podílí míra prokvašení. Vysoká plnost je nazývána také jako „chlebnatost“. Opakem plného piva je pivo prázdné či vodnaté. Lehká piva mají malou plnost, která je ale očekávána, takže rozhodně nemůžeme říci, že málo chlebnatá piva jsou špatná.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.
Kam v létě za pivem? Rozhodně do Českých Budějovic. 🍺 Domovem národního piva, kde se každoročně koná událost Sláva Pivu!.
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?