Cíz je označení pro pivovarnické síto nebo cedidlo. Objevte i další zajímavosti z pivovarnického světa v pivním slovníku od Budvaru.
Cíz je pivovarnické síto, nebo také cedidlo. V praxi se jedná o plechovou nádobu, která má dírkované dno. Cíz se v pivovarnictví používá pro vyluhování chmele při chmelovaru. Při výrobě piva se v něm zachytává vyvařený chmel, čímž zabraňuje jeho nechtěnému vniknutí do čerpadla a ventilů.
Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století.
Kolik má pivo kalorií, má pivní pupek na svědomí opravdu pivo a proč po něm musíme tak často na toaletu? Přečtěte si, co pijete ve svém půllitru.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.