Cíz se v pivovarnictví používá pro odstranění hlávkového chmele z mladiny po chmelovaru.
Cíz se v pivovarnictví používá pro odstranění hlávkového chmele z mladiny po chmelovaru. V menších pivovarech se v praxi jedná o nádobu s děrovaným dnem připomínajícím síto nebo cedník. Ve větších pivovarech se pak můžeme setkat s kontinuálními cízy tzv. konticízy, které jsou tvořeny děrovaným válcem a šnekovým dopravníkem. S cízy se dnes můžeme setkat v pivovarech pouze ojediněle a Budvar je právě jedním z pivovarů, které cízy používají.

Hledáte inspiraci na dárky pro milovníky piva? Poradíme, jak vybrat dárkovou sadu piv, jedlé pivní dárky a další tipy na chmelem vonící prezenty a zážitky. 🎁🍻

Vyrazte na prohlídku pivovaru v Českých Budějovicích: jak probíhá výroba piva, jaká je historie piva z jižních Čech a co vás čeká při degustaci piv?

Cider a pivo: Srovnání surovin a technologií výroby cideru a piva + postup pro domácí výrobu cideru krok za krokem. 🍏🍺