Cíz je označení pro pivovarnické síto nebo cedidlo. Objevte i další zajímavosti z pivovarnického světa v pivním slovníku od Budvaru.
Cíz je pivovarnické síto, nebo také cedidlo. V praxi se jedná o plechovou nádobu, která má dírkované dno. Cíz se v pivovarnictví používá pro vyluhování chmele při chmelovaru. Při výrobě piva se v něm zachytává vyvařený chmel, čímž zabraňuje jeho nechtěnému vniknutí do čerpadla a ventilů.
Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.
Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.
Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?