šipka
Pivní slovník

Co je

Co je dekokční způsob vaření piva?

Od infuzního způsobu se liší svou komplikovaností. Je delší a dražší. Je typický pro český ležák, kterému dodává charakter, který ho odlišuje od většiny světové produkce. Je to dáno tím, že slad je povařen i s pluchami a pivo získá lehkou trpkost a výbornou pitelnost. Princip spočívá v tom, že sladový šrot je smíchán s teplou vodou, pak je menší část díla, zvaná RMUT, oddělena a zahřívána na cukrotvorné teploty a pak povařena. Vroucí rmut je pak vrácen k čekajícímu dílu a tím se zvedne jeho teplota. Celý proces se opakuje ještě jednou, nebo dvakrát, podle rmutovacího schématu dané receptury. Mluvíme tak o jedno, dvou, nebo třírmutovém postupu. Celé dílo se nakonec spojí a scedí se sladina.

Nejnovější články

21
.
8
.
2025

Druhy výčepních zařízení: Jak na pivní chlazení a tlakování?

Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧

7
.
8
.
2025

Pivo jako inspirace umělců: Která ikonická díla vznikla díky pivu?

Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.

24
.
7
.
2025

Kyseláč: Jak sour pivo mění svět pivních chutí a trendů

Sour Ale neboli kyseláč dobývá pivní scénu. Proč chutná i „nepivařům“ a jak se vyrábí osvěžující pivní specialita s tradicí sahající až do středověku?

pivní blog