šipka
Pivní slovník

Co je

Co je dekokční způsob vaření piva?

Od infuzního způsobu se liší svou komplikovaností. Je delší a dražší. Je typický pro český ležák, kterému dodává charakter, který ho odlišuje od většiny světové produkce. Je to dáno tím, že slad je povařen i s pluchami a pivo získá lehkou trpkost a výbornou pitelnost. Princip spočívá v tom, že sladový šrot je smíchán s teplou vodou, pak je menší část díla, zvaná RMUT, oddělena a zahřívána na cukrotvorné teploty a pak povařena. Vroucí rmut je pak vrácen k čekajícímu dílu a tím se zvedne jeho teplota. Celý proces se opakuje ještě jednou, nebo dvakrát, podle rmutovacího schématu dané receptury. Mluvíme tak o jedno, dvou, nebo třírmutovém postupu. Celé dílo se nakonec spojí a scedí se sladina.

Nejnovější články

4
.
6
.
2024

Domácí vaření piva: Jak na to?

Rádi byste si uvařili vlastní pivo? 🍺 Jak moc je domácí vaření piva náročné a co všechno k tomu budete potřebovat?

22
.
5
.
2024

Řezané pivo: Čím se liší od polotmavého? A jak ho správně říznout?

Pletete si pojmy? Víte jaký je rozdíl mezi „řezákem“ a polotmavým pivem? 🍺 My vám názvy vysvětlíme a poradíme, jak si připravit dokonalé řezané pivo.

1
.
5
.
2024

Co ovlivňuje hořkost piva a jak hořké pivo mají v oblibě Češi?

Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.

pivní blog