Bezlepkové pivo je speciální pivní druh, který je uvařen tak, aby obsahoval co nejméně lepku. Lepek je bílkovina přítomná v některých obilovinách (ječmen, pšenice, žito apod.), existují osoby s nesnášenlivostí lepku, a právě pro ně se vaří bezlepkové pivo. V dnešní době už celiakie není takovým strašákem, protože technologie při vaření piva pokročila a na trhu lze sehnat poměrně dost piv nejrůznějších stylů v bezlepkové variantě.
Bezlepkové pivo je speciální pivní druh, který je uvařen tak, aby obsahoval co nejméně lepku. Lepek je bílkovina přítomná v některých obilovinách (ječmen, pšenice, žito apod.), existují osoby s nesnášenlivostí lepku, a právě pro ně se vaří bezlepkové pivo. V dnešní době už celiakie není takovým strašákem, protože technologie při vaření piva pokročila a na trhu lze sehnat poměrně dost piv nejrůznějších stylů v bezlepkové variantě.
Jak se vaří bezlepkové pivo?
Výroba bezlepkového piva se liší hlavně ingrediencemi. Místo ječmene a dalších pro pivo typických obilovin se používá čirok, rýže, proso, pohanka či quinoa. Nemůžete však čekat, že pivo s velkým podílem čiroku nebo prosa bude chutnat stejně jako z ječného sladu. Dalším způsobem je metoda degradace, kdy je lepek v pivu enzymaticky rozštěpen. Legislativní limit pro bezlepkové potraviny je obsah lepku maximálně 20 mg/kg, pro pivo 20 mg/l, ale sládci jsou schopni uvařit pivo s opravdu minimálním obsahem lepku. Pořídit můžete jakýkoliv druh bezlepkového piva, dokonce i nealkoholické. Všechna piva označená jako bezlepková jsou v ČR pravidelně kontrolována státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) a analyzována v laboratořích Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. či dalšími akreditovanými ústavy.
Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧
Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.
Sour Ale neboli kyseláč dobývá pivní scénu. Proč chutná i „nepivařům“ a jak se vyrábí osvěžující pivní specialita s tradicí sahající až do středověku?