Zpět

Prokvašení

Poměr mezi množstvím cukru, který v pivu zbyl po prokvašení a který v něm byl na začátku kvašení. Např. u 10% EPM piva (10g cukrů na 100ml) zbyde na konci kvašení 2g cukru na 100ml. V každých 100ml prokvasilo 8g cukrů. Prokvašení je tedy 80%. Čím je prokvašení vyšší, tím je v pivu více alkoholu a méně cukrů. Prokvašení dokáže sládek ovlivnit. Proto může tedy teoreticky vyrobit „desítku, která má 3,5%, 4,0% nebo 4,5% alkoholu. Je to podobné, jako když se vinař rozhoduje, vyrobí-li z moštu suché, nebo sladké víno.

Nejnovější články

11
.
5
.
2022

Ležák, Ipa, Pale Ale… Znáte své pivo?

Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?

11
.
5
.
2022

Ležák, Ipa, Pale Ale… Znáte své pivo? Copy

Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?

11
.
5
.
2022

Ležák, Ipa, Pale Ale… Znáte své pivo? Copy 2

Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?