šipka
Pivní slovník

Co je

Prokvašení

Poměr mezi množstvím cukru, který v pivu zbyl po prokvašení a který v něm byl na začátku kvašení. Např. u 10% EPM piva (10g cukrů na 100ml) zbyde na konci kvašení 2g cukru na 100ml. V každých 100ml prokvasilo 8g cukrů. Prokvašení je tedy 80%. Čím je prokvašení vyšší, tím je v pivu více alkoholu a méně cukrů. Prokvašení dokáže sládek ovlivnit. Proto může tedy teoreticky vyrobit „desítku, která má 3,5%, 4,0% nebo 4,5% alkoholu. Je to podobné, jako když se vinař rozhoduje, vyrobí-li z moštu suché, nebo sladké víno.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

5
.
9
.
2024

Výprava po českých pivních stezkách, díl 1.

Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.

22
.
8
.
2024

Nejlepší hry k pivu

Znáte hru Beer Pong či Macháčka? 🍺 Vyzkoušejte naše tipy na pivní hry a užijte si popíjení zlatého moku ještě o kapku víc.

8
.
8
.
2024

8 mýtů spojených s pivem: Kde je pravda?

Jídlo a pití jsou témata opředená mnoha mýty a pivo na tom není jinak 🍺 Nevěřte všemu, co koluje. Informace si ověřte v našem článku.

pivní blog