šipka
Pivní slovník

Co je

Prokvašení

Poměr mezi množstvím cukru, který v pivu zbyl po prokvašení a který v něm byl na začátku kvašení. Např. u 10% EPM piva (10g cukrů na 100ml) zbyde na konci kvašení 2g cukru na 100ml. V každých 100ml prokvasilo 8g cukrů. Prokvašení je tedy 80%. Čím je prokvašení vyšší, tím je v pivu více alkoholu a méně cukrů. Prokvašení dokáže sládek ovlivnit. Proto může tedy teoreticky vyrobit „desítku, která má 3,5%, 4,0% nebo 4,5% alkoholu. Je to podobné, jako když se vinař rozhoduje, vyrobí-li z moštu suché, nebo sladké víno.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

29
.
5
.
2025

Výprava po českých pivních stezkách, díl 2.

Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.

Dva muži si ťukají s pivními sklenicemi Sláva pivu!
16
.
5
.
2025

Sláva pivu! Blíží se budějovický svátek piva – oslavujte s námi

Kam v létě za pivem? Rozhodně do Českých Budějovic. 🍺 Domovem národního piva, kde se každoročně koná událost Sláva Pivu!.

Fotografie různých druhů piv
8
.
5
.
2025

Ležák, IPA, Pale Ale… Znáte své pivo?

Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších? 

pivní blog