šipka
Pivní slovník

Co je

Prokvašení

Prokvašení závisí na množství extraktu, který v pivu zbyl po kvašení. Např. u 10 % EPM piva (cca10 g cukrů na 100 ml) zbude na konci kvašení 2 g cukru na 100 ml. V každých 100ml prokvasilo 8 g cukrů. Prokvašení je tedy 80 %. Čím je prokvašení vyšší, tím je v pivu více alkoholu a méně cukrů. Prokvašení dokáže sládek ovlivnit. Proto může tedy teoreticky vyrobit „desítku, která má 3,5 %, 4,0 % nebo 4,5% alkoholu. Je to podobné, jako když se vinař rozhoduje, vyrobí-li z moštu suché, nebo sladké víno.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

4
.
9
.
2025

Tipy pro domácí chlazení piva

Jaká je ideální teplota piva podle stylu? Jak pivo doma nejlépe skladovat a jaká jsou vhodná zařízení pro čepování? Tento článek vám na vše odpoví. 🍺

21
.
8
.
2025

Druhy výčepních zařízení: Jak na pivní chlazení a tlakování?

Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧

7
.
8
.
2025

Pivo jako inspirace umělců: Která ikonická díla vznikla díky pivu?

Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.

pivní blog