
Když se řekne prohlídka pivovaru, většina z nás si představí varnu, měděné pánve a na konci poctivou pivní degustaci. V Budějovickém Budvaru tohle všechno dostanete – plus pár bonusů, které jinde neuvidíte: od historických sklepů až po stáčírnu s roboty. Čeká vás výlet, o kterém budete dlouho vyprávět.
Trasa vede z návštěvnického centra do varny, dále k degustaci piva a ležáckým tankům a končí ve stáčírně, kde při troše štěstí uvidíte i linku v akci. Celá prohlídka pivovaru je navržena tak, abyste byli doslova „u díla“ a prošli si celou cestu výroby piva. Po skončení si samozřejmě můžete zakoupit památku na výlet v podobě pivních suvenýrů.
Na konci prohlídky čeká na plnoleté návštěvníky degustace piva zrajícího v ležáckých tancích – nepasterované a nefiltrované pivo vám ukáže maximum chuti.

Historie vaření piva v Českých Budějovicích sahá až do roku 1265, kdy město založil král Přemysl Otakar II. a udělil mu právo várečné. Pivo vyráběné v Českých Budějovicích se označovalo jako „Budweiser Bier“ podle poněmčeného názvu města.
Tip: Nahlédněte do minulosti historickým okénkem. Tušíte, kdy bylo uvařeno první pivo plzeňského typu?
Budějovický Budvar byl založen jako Český akciový pivovar před 130 lety. První várku proslulého piva uvařil sládek Antonín Holeček dne 7. října 1895, a to v objemu pouhých 200 hektolitrů. Do konce následujícího roku dosáhla produkce pivovaru již přes 50 000 hektolitrů piva.
V roce 1930 byla registrována ochranná známka „Budvar“, která se stala synonymem kvality. Název odkazoval na město České Budějovice a tradici pivovarnictví.
Národní podnik Budějovický Budvar vznikl roku 1967 a stal se nástupcem původního akciového pivovaru i měšťanského pivovaru. Budvar je posledním aktivně působícím českým národním pivovarem a čtvrtým největším výrobcem piva v České republice.
Od roku 2004 má Budvar právo užívat prestižní chráněné zeměpisné označení „Budějovické pivo“ a „Českobudějovické pivo“. Tato ochrana garantuje spotřebitelům originalitu produktu a tradiční výrobní postupy.
Dnes Budějovický Budvar pokračuje v tradici jako národní pivovar, který podporuje české pivovarské řemeslo, poskytuje kvasnice minipivovarům a pořádá odborné přednášky. Zůstává věrný původním surovinám a tradičním výrobním postupům, čímž zachovává autenticitu českobudějovického piva pro budoucí generace.

Budvar používá křišťálově čistou vodu z artéských studní hlubokých 300 metrů. První z nich byla vyvrtána v roce 1922 a byla hluboká 197 metrů. Současný vrt sahá do třetihorního podloží Českobudějovické pánve, kde se nachází zásoba vody z doby ledové. Tato voda nevyžaduje žádnou chemickou úpravu.
Budvar jako jediný pivovar svého rozměru stále používá celé slisované chmelové hlávky odrůdy Žatecký poloraný červeňák namísto granulovaného chmele. Moravský ječmenný slad pochází z tradiční lokality Hané na Moravě. Jak se vaří poctivý ležák?
Hlavní kvašení piva probíhá při maximálně 10 °C, pak přichází dlouhé zrání v ležáckých tancích, kde se pivo přirozeně sytí CO₂ a harmonizuje chuť. Výsledkem je čistý profil, jemné nasycení a pitelnost, díky kterým se k budějovickému pivu lidé stále vracejí.
Tip: Chcete se dozvědět více? Zeptejte se na informace o surovinách a procesu výroby piva průvodce přímo na prohlídce pivovaru.

Skupinové prohlídky pivovaru probíhají denně (celoročně) od 9.00 do 17.00 v intervalu 20 minut, a to po předchozí rezervaci (minimální počet osob ve skupině je 5).
Pokud chcete na prohlídku v češtině vyrazit sami, přijďte ve 14.00 (v červenci a srpnu navíc můžete přijít i dopoledne v 10.00). Kapacita jednotlivých termínů je omezená, rezervace je proto vždy nutná.
Tip: Prohlídky pivovaru zařídíme i v angličtině, němčině, ruštině, francouzštině, španělštině a italštině.

Prohlídku pivovaru v Českých Budějovicích si můžete rezervovat přes formulář na našich stránkách, e-mailem (recepce.muzeum@budvar.cz) nebo po telefonu (+420 387 705 347).
Tip: Při dešti se hodí pláštěnka či deštník; ve sklepě jsou zhruba 2 °C, vezměte si vrstvu oblečení navíc a čepici. Trasa bohužel není plně bezbariérová (lze však předem domluvit individuální trasu vhodnou pro návštěvníky na vozíku či s kočárkem), pejsci na prohlídku nesmí a osobám pod 18 let alkohol nepodáváme.
Nové zážitky z návštěvy pivovaru můžete probrat u půllitru v Original pivnici Budvarka Budvar, která se nachází přímo v areálu. Že byste si na Budvar zašli už teď? Vyrazte do nejbližší restaurace s čepovaným Budvarem a rázem budete Budějovicím o kousek blíže.

Cider a pivo: Srovnání surovin a technologií výroby cideru a piva + postup pro domácí výrobu cideru krok za krokem. 🍏🍺
.webp)
Objevte nejlepší místa, kam zajít v Praze na pivo Budvar. Tradiční pivovary, moderní restaurace i útulné hospody. Kam na Budvar v Praze? 🍻

Třetí díl pivních stezek vás zavede na výlety za plným půllitrem i výhledy. Projděte se po chmelnicích a objevte regionální pivovary. 🍺