Nebo taky tmavé pivo, je pivo, vařené za pomoci směsí sladů (např. mnichovský, karamelový, barevný), které mu dodávají onu tmavou až černou barvu. Tato piva mohou být vyráběna napříč téměř celým spektrem stupňovitosti, tedy výčepní, ležáky, speciály i portery, přičemž nejvíce se dělají v kategorii speciálních piv.
Dobré pivo nedělá pouze jeho chuť, ale i správné načepování a sklenice. Která sklenice je ta pravá pro vaše pivo a jak ji připravit na čepování?
Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?
Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?