Pivní slovník

Co je

Infuzní způsob vaření piva

?

Na rozdíl od dekokční způsobu je to ten jednodušší. Je vhodný pro piva typu ALE. Pro ležáky je používán v běžně v zahraničí, obzvláště ve velkých nadnárodních koncernech. Ležáky pak mívají sladovější chuť a charakterem se liší od typického českého ležáku. Infuzní způsob spočívá v tom, že se smíchá sladový šrot s teplou vodou, dílo se pak vyhřívá na cukrotvorné teploty a když enzymy odvedou svou práci, tak se scedí sladina. Žádná část díla se v tomto případě nevaří, takže proces je rychlejší a levnější.

Nejnovější články

13
.
4
.
2023

Pivní sklo nejen pro oko: Jak nachystat sklenice na pivo

Dobré pivo nedělá pouze jeho chuť, ale i správné načepování a sklenice. Která sklenice je ta pravá pro vaše pivo a jak ji připravit na čepování?

12
.
9
.
2022

DRUHY ČEPOVÁNÍ PIVA: Naučte se poznat správný šnyt nebo čochtan

Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?

12
.
9
.
2022

Ležák, IPA, Pale Ale… Znáte své pivo?

Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?