Chmel je základní surovinou pro výrobu piva. Dodává pivu hořkost a aroma. Víte, jak dělíme chmely podle barvy a kdo je největším pěstitelem na světě?
Chmel je základní surovinou pro výrobu piva. Má významný vliv na senzorické vlastnosti piva. Dodává mu charakteristickou hořkou chuť, vůni a podporuje konzervační vlastnosti piva. Nejdůležitějšími látkami obsaženými ve chmelu jsou chmelové pryskyřice, silice a polyfenoly.
Podle barvy révy se chmel dělí na červeňák a zeleňák. Červeňák se pěstuje především v Německu, Polsku, Slovinsku a České republice. V žatecké oblasti se pěstuje světoznámý žatecký poloraný červeňák. Jedná se o aromatický chmel, který dodává pivu vynikající chuť a vůni. Používá se především k vaření piv plzeňského typu.
Zeleňák se pěstuje především v Anglii, USA a Austrálii. Německo je největším producentem chmele na světě. Mezi hlavní producenty chmele patří také USA, Čína a Česká republika.
Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.
Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.
Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?