
Chmel je základní surovinou pro výrobu piva. Dodává pivu hořkost a aroma. Víte, jak dělíme chmely podle barvy a kdo je největším pěstitelem na světě?
Chmel je základní surovinou pro výrobu piva. Má významný vliv na senzorické vlastnosti piva. Dodává mu charakteristickou hořkou chuť, vůni a podporuje konzervační vlastnosti piva. Nejdůležitějšími látkami obsaženými ve chmelu jsou chmelové pryskyřice, silice a polyfenoly.
Podle barvy révy se chmel dělí na červeňák a zeleňák. Červeňák se pěstuje především v Německu, Polsku, Slovinsku a České republice. V žatecké oblasti se pěstuje světoznámý Žatecký poloraný červeňák. Jedná se o aromatický chmel, který dodává pivu vynikající chuť a vůni. Používá se především k vaření ležáků.
Zeleňák se pěstuje především v Anglii, USA a Austrálii. Mezi hlavní producenty chmele patří USA, Německo a Česká republika.

Hledáte inspiraci na dárky pro milovníky piva? Poradíme, jak vybrat dárkovou sadu piv, jedlé pivní dárky a další tipy na chmelem vonící prezenty a zážitky. 🎁🍻

Vyrazte na prohlídku pivovaru v Českých Budějovicích: jak probíhá výroba piva, jaká je historie piva z jižních Čech a co vás čeká při degustaci piv?

Cider a pivo: Srovnání surovin a technologií výroby cideru a piva + postup pro domácí výrobu cideru krok za krokem. 🍏🍺