Mezinárodní den piva a pivní slavnosti

24
.
11
.
2023

Možná jste to nevěděli, ale pivo má také svůj mezinárodní den, který se slaví po celém světě. V České republice se každoročně konají pivní slavnosti, ale největší na světě je v Mnichově. Zjistěte, jak a kdy se slaví Mezinárodní den piva.

Pivo si dopřávali už naši předkové. Ve starověké Mezopotámii a Babylonu byly nalezeny hliněné tabulky s jeho recepturou, které jsou staré 6300 let. Přestože ho denně pijí miliony lidí na celém světě, dlouho nemělo pivo svůj vlastní mezinárodní den.

Americký pivní publicista Jesse Avshalomov z kalifornského Santa Cruz se rozhodl situaci změnit. Spolu se skupinou přátel uspořádal 5. srpna 2007 malou akci na oslavu piva. Jeho cílem bylo oslavit svou lásku k pivu a podělit se o tuto radost se svými přáteli a rodinou. 

Tento svátek si rychle získal popularitu a z malé místní oslavy se brzy stala mezinárodní událost. Dnes ho slaví 80 zemí světa ve více než 200 městech. Mezinárodní den piva se každoročně slaví 5. srpna.

Skupina lidí veselě připíjí různými druhy piva ve sklenicích na stopce.
Pivní festival „Sláva pivu!

Jak se slaví Mezinárodní den piva? 

Oslavy na mezinárodní den piva se liší místo od místa, ale poselství zůstává všude stejné – je to den, kdy lidé na celém světě sdílejí svou lásku k pivu.

V tento den se plní tři hlavní povinnosti: 

  1. Oslavit umění sládků, kteří pro nás vaří pivo.
  2. Pozvat přátele na pivo.
  3. Podpořit menší nebo místní pivovary ve výrobě.

Na mezinárodní den piva se konají různé akce, soutěže, festivaly a ochutnávky piva. Mnoho pivovarů nabízí speciální edice piva nebo různé slevy. 

V České republice tento svátek zatím nezískal na popularitě, i když povědomí o něm v posledních letech roste. 

Pivní slavnosti v České republice 

Česká republika má nejvyšší spotřebu piva na obyvatele na světě a bohatou pivní historii. Co se týče pivní kultury, máme specifické prostředí. Dalo by se říci, že v podstatě každý den máme nějaký pivní festival. 

Každý rok se koná několik velkých pivních festivalů nebo menších lokálních slavností. Mezi nejznámější patří pivní slavnosti v Plzni, Ostravě, Českých Budějovicích nebo v Praze. 

Živý venkovní pivní festival, kde účastníci si užívají pití a konverzaci před prodejním stanem s názvem "Wild Creatures", který je zdobený brandováním a na displeji jsou vystaveny suvenýry a lahve piva.
Pivní festival „Sláva pivu!

Největší pivní festival na světě – Oktoberfest 

Oktoberfest se každoročně po celém světě slaví v říjnu. Ten největší a nejznámější se koná v německém Mnichově. Začal jako svatební oslava před 200 lety, kdy se bavorský král Ludvík oženil se saskou princeznou Terezou. Od 12. do 17. října se konaly velké oslavy, které byly zakončeny koňskými dostihy. 

V následujících letech se tato slavnost opakovala, čehož si všimli bavorští sládci a využili ji k prezentaci svých piv. Slavnost se stala přehlídkou nejlepších bavorských piv a později byla nazvána Oktoberfest. 

Mnichovský Oktoberfest každoročně navštíví neuvěřitelných 6 milionů lidí, mezi kterými je i mnoho turistů z České republiky, kteří si tuto událost nenechají ujít. Festival se koná na ploše 25 hektarů, kam se sjíždějí milovníci piva nejen z evropských zemí, ale z celého světa. 

Místní obyvatele poznáte velmi snadno, protože jsou oblečeni v tradičních bavorských krojích typických pro tento region, Lederhosen a Dirndl a mají klobouky. Pivní slavnosti začínají v sobotu a obvykle trvají 16 dní.

Muž v tradičním bavorském klobouku ozdobeném odznaky pije z velké, průhledné pivní půllitry na slavnostní akci "Octoberfest", v pozadí jsou vidět další návštěvníci festivalu sedící a stojící.
Oktoberfest
Petr Kosin

Autor článku:

Aleš Dvořák

Létající sládek

Další články

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

26
.
2
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 1.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

4
.
1
.
2024

Jiný kraj, jiné pivo aneb Jaká piva se pijí a čepují za hranicemi?

Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.