Každé jaro se čepy v tuzemských hospodách zaplní zeleným pivem. Proč? A kde se vůbec zelené pivo vzalo? A jak se vaří?
Několik posledních let se pití zeleného piva stalo oblíbenou formou velikonočních oslav. Většinou se začíná servírovat na zelený čtvrtek a jeho zásoby jsou omezené. Zelené pivo se od klasického chuťově moc neliší, zato barvou ano.
Základní postup výroby zeleného piva je stejný jako u běžných piv. Specifického zeleného zabarvení se dosáhne až v závěrečné fázi vaření, kdy se do piva přidává ono podstatné barvivo. Pivo lze obarvit dvěma způsoby.
Při barvení piva se častokrát používají potravinářská barviva, jedná se o snadnější a levnější variantu. Na umělá barviva je také o něco větší spoleh, protože jsou stabilnější a umožňují dosažení přesnějšího odstínu požadované barvy.
Odvážnější pivovary používají barviva přírodní. Pro získání zelené barvy se využívají kvašené extrakty z bylin, jako je kopřiva apod. Takové obarvení ale není tak výrazné, proto se mnoho pivovarů uchyluje právě k chemickému způsobu – na druhou stranu spousta sládků ve svém pivu žádnou chemii nechce, proto se marketingové senzaci jménem zelené pivo vyhýbá raději úplně.
Zelené pivo se nenabízí pouze na čepu, ale také v lahvi. V kamenných obchodech či e-shopech seženete například Velikonoční zelenou 11° od Nachmelené Opice, která je uvařená z českého a bavorského sladu, žateckého chmele a premiantu. Zelené pivo v lahvi produkuje také pivovar Jarošov (India Pale Lager s americkým chmelem Mosaic a francouzským Barbe Rouge) a Rohozec (jemná jedenáctka uvařená z vody z pískovcových skal Českého ráje).
Zelené pivo se nepije jenom u nás. Dne 17. března, kdy se oslavuje svatý Patrik, se po celém světě vypije 1 % celoroční spotřeby piva. Svatý Patrik je patronem Irska. Byl to křesťanský duchovní, který v 5. století našeho letopočtu přinesl do Irska křesťanskou víru. Podle všeho u sebe nosil zelený trojlístek, proto se na den jeho úmrtí (17. března) ladí všechno do zelena, i pivo.
Jak napovídá slogan pivovaru Guinness („17. března jsou všichni Irové.“), Den svatého Patrika se neslaví jen v Irsku, ale i po celé Británii, v Kanadě a Spojených státech. Oslavy se pomalu dostávají i k nám.
Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století.
Kolik má pivo kalorií, má pivní pupek na svědomí opravdu pivo a proč po něm musíme tak často na toaletu? Přečtěte si, co pijete ve svém půllitru.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.