Pivní břicho: Co ho způsobuje?

21
.
9
.
2023

Často se vedou debaty o tom, zda pivo způsobuje pivní břicho, nebo ne. Mnoho lidí, když vidí člověka s pivním břichem, si myslí, že je to z pití piva. Víte, co ho způsobuje a jaký je rozdíl mezi pivním břichem u žen a u mužů?

Co způsobuje pivní břicho? 

Pivo je jedním z nejkupovanějších nápojů na světě a denně ho pijí miliony lidí. Průměrné půllitrové dvanáctistupňové pivo obsahuje 210 kcal/890 kJ, což je podobně jako kolový nápoj. Pokud máme dostatek pohybu a správně jíme, jedno pivo každý den nám pivní břicho nezpůsobí. 

Pokud si ale dopřejete několik půllitrů denně, které často následuje balíček chipsů nebo arašídů, a k tomu máte málo fyzické aktivity, pak se vám časem pivní břicho začne vytvářet. Přibývání břišního tuku je dlouhodobý proces vysokého příjmu energie a nízké fyzické aktivity. Přispívá k němu časté přejídání nebo jídlo před spaním a samozřejmě svou roli hrají i genetické predispozice.

TIP: Pokud se chcete dozvědět více o počtu kalorií v různých druzích piva, přečtěte si náš článek Pravda o kaloriích v pivu

Jaký je rozdíl mezi pivním břichem u žen a mužů?  

Pivní břicho je nadbytečný tuk v břišní dutině - tzv. viscerální tuk. Hromadění tuku v této části je velmi nebezpečné, protože souvisí s výskytem řady smrtelných onemocnění. Odborně se nazývá abdominální obezita, která se velmi snadno diagnostikuje. Stačí, když si změříte obvod "pivního břicha". U muže je to přes 102 cm a u ženy přes 88 cm

Ženy mají výhodu v tom, že při obezitě ve tvaru hrušky se tuk přednostně ukládá v oblasti hýždí a stehen. Mužská obezita má tvar jablka a tuk se ukládá především v oblasti břicha. Proto se můžete setkat s muži, kteří mají štíhlou postavu, úzké nohy a svalnaté paže, ale velké břicho. Z hlediska zdravotních komplikací se jedná o nejzávažnější typ obezity, protože viscerální tuk v okolí břicha je metabolicky aktivnější

Muži po čtyřicítce s pivním břichem mají o 35 % vyšší riziko úmrtí na rakovinu prostaty a vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění než lidé bez pivního břicha. 

Nejúčinnější metodou prevemce je kombinace vhodné fyzické aktivity a vhodného jídelníčku.

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Další články

25
.
7
.
2024

Historie výroby piva: Víte, kdy bylo uvařeno první pivo plzeňského typu?

Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.

11
.
7
.
2024

Jídlo k pivu aneb Co dobrého k pivu zakousnout?

Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.

26
.
6
.
2024

Chmel: Proč je pro výrobu piva tak důležitý?

Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?