Jak je to s „nealko“ pivem?

17
.
11
.
2023

Nealko pivo je pro sládky velikou výzvou. Alkohol je v pivu velmi významnou chuťovou složkou a jeho úplná absence způsobí, že chuti výsledného „piva“ tak nějak něco schází. Jsou však různé situace, kdy si alko pivo dopřát nemůžeme a třetí přeslazenou limonádu si už dát nechcete. 

Podle české legislativy smí být nealko pivem označováno pivo, které obsahuje maximálně 0,5 objemových % alkoholu. Jinými slovy to znamená, že jeden půllitr nealko piva vydá za 50 ml normálního piva. To tělo prakticky ani nezaregistruje. Abyste do sebe vpravili tolik alkoholu, co odpovídá jedné velké „dvanáctce“, museli byste nealko piv vypít deset. Někteří skalní odpůrci alkoholu bijí na poplach i v tomto případě, ale dle mého názoru je to na zvážení každého soudruha.  

Sládek Petr Košin
Sládek z Budvaru Petr Košin

Pomineme filozofickou stránku věci a podíváme se na to, jak problematiku řeší sládci. 

Většinou se nealko piva vyrábějí tak, že se uvaří výrazně slabší mladina než na obyčejné pivo, lehce se zakvasí a kvašení se různými způsoby brzdí. Nejčastěji nízkými teplotami. Jakmile se hladina alkoholu začne blížit k legální hranici 0,5%, kvašení se zastaví, buďto filtrací nebo pasterizací. Problém bývá v tom, že proces je to poměrně rychlý, piva nemají čas vyzrát a mívají tzv. mladinovou příchuť. Nejčastěji se tento neduh projevuje u ležáků, protože jsou chuťově jemné a neutrální a každá anomálie se zřetelně projeví. Chuťově výrazná piva jako například IPA, nebo Weizen se dají do nealko verze zamaskovat mnohem lépe.

Ruka drží průhledný pivní půllitr s pěnou naplněný zlatavým nealko pivem, za sklenicí je rozmazaný pohled na kohoutek a stěnu pivovaru, což naznačuje, že pivo bylo čerstvě natočeno přímo ze sudu.

Existují i jiné, náročnější technologie, jako například filtrace přes polopropustné membrány, nebo vakuová destilace. Někdy jsou za nealko piva drze vydávány i různé nekvašené sladové nápoje z obilovin. Tyto nápoje mnohdy umí i 0,00% alkoholu. Je to výhodou na trzích, kde je alkohol zapovězen z náboženských důvodů. Ani tyto technologie však neumí pivo, na kterém by pivní nadšenec nenašel nějaké mouchy.

Pokrok však nezastavíš a jednou přijde doufám doba, kdy si i abstinent bude moci bez výčitek svědomí dopřát potěšení, které dobře znají milovníci piva.

Petr Kosin

Autor článku:

Aleš Dvořák

Létající sládek

Další články

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

26
.
2
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 1.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

4
.
1
.
2024

Jiný kraj, jiné pivo aneb Jaká piva se pijí a čepují za hranicemi?

Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.