Ležák je označení pro spodně kvašená světlá nebo tmavá piva, která leží více než měsíc ve sklepě. Víte jakou mají ležáky stupňovitost?
Ležák je označení pro spodně kvašená světlá nebo tmavá piva, která kvasí při teplotách kolem 10 °C. Po procesu hlavního kvašení probíhá zrání piva při nízkých teplotách. Ve světě je známé pod názvem Lager a stupňovitost se pohybuje od 8 °P do 17 °P. V Česku se jako ležák označují legislativně spodně kvašená piva s původní stupňovitostí 11,0 až 12,9 °P.
Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧
Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.
Sour Ale neboli kyseláč dobývá pivní scénu. Proč chutná i „nepivařům“ a jak se vyrábí osvěžující pivní specialita s tradicí sahající až do středověku?